Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum își joacă Orban cartea supraviețuirii la cârma PNL. Concesii către fostul PDL și alternative de viitor

Inquam Photos
Ludovic Orban

PNL va avea  parte de o vară politică  fierbinte. Și în primul rând din cauza tensiunilor interne și mai puțin pe fondul confruntărilor cu adversarii politici externi.  Ludovi Orban își joacă acum cartea. supraviețuirii ca lider de partid și dupa viitoarele alegeri europarlamentare. Problema listei  cu elibigili și modul de selecție a candidaților la PE a amplificat conflictele și așa intense între foştii pedelişti şi vechii liberali. Pentru a avea pace în partid, liderul PNL, Ludovic Orban pare dispus la concesii, în timp ce, în paralel, a încercat să-și întărească poziția prin cointeresarea foștilor președinți, Vasile Blaga și  Crin Antonescu. Totul se va decide însă la Consiliul Național, iar soluția care se întrevede ar putea avea însă efect de bumerang pentru Orban.

PNL este departe de a fi un partid unificat. Conștienți de vulnerabilitatea lui Ludovic Orban, liderul  de compromis ales la ultimul  congres de taberele din partid, oamenii lui Vasile Blaga joacă tare și emit încă pretenții și negociază mai degrabă ca  membri ai unui partid dintr-o alianță decât ca  parte a actualei echipe de conducere a PNL. Acest  lucru s-a  văzut clar în cadrul întâlnirii purtate de Blaga cu  foștii pedeliștii. Deși convenită cu Orban, care urmărea ca prin Blaga să se dea un mesaj de unitate în exterior, ca percepție publică  întrunirea a fost considerată un semnal de forță al foștilor pedeliști față de modul în care actualul lider înțelege să conducă partidul înconjurat de proprii oameni de încredere, făcând uitat principiul de bază, eșafodajul pe care sunt structurate palierele actuale de conducere - cel al parității.

De altfel,  potrivit unor surse participante la întrunirea cu Blaga, acest principiu a fost cel mai invocat de către  foștii pedeliști. De la încălcarea sa de către Orban, prin promovarea cu predilecție în funcții și la nivelul comunicatorilor de partid  a celor proveniți din fostul PNL, până la  modul  în care se va face selecția candidaților la viitoarele alegeri europarlamentare.

Inițial, Orban ar fi dorit ca pe 4 august, în cadrul Consiliului Național de la București, să fie validată propria sa viziune de  selecție a acestor candidați - alegeri interne organizate la nivelul  fiecăreia din cele 8 regiuni adminsitrative, pentru  propunerile venite din partea fiecărei filiale județene care aparțineau de aceste regiuni. Ulterior, cei  rezultați în urma  acestor alegeri interne ar fi ajuns pe lista de eligibili, în funcție de rezultatele obținute  de filiale la ultimele  alegeri și în funcție de  gradul lor de încredere și vizibilitate,  probat  printr-un sondaj de opinie.

O ecuație cu prea multe necunoscute și semne de întrebare care nu  oferea garanția respectării principiului parității, atât de mult dorit de foștii pedeliști care simțeau cum tot pierd teren  în ultimul an. Mesajul de forță a fost rapid transmis la discuția cu Blaga din Modrogan. Și receptat cum se cuvine.

Potrivit surselor citate, Orban este pe punctul de a renunța la ideea alegerilor interne pe regiuni. "Mai vrea să se mai consulte cu  cei din BEx și cu liderii de filiale, dar este dispus la alete idei. Se va respecta principiul parității. Vor fi câte șapte candidați de fiecare parte,  din care câte trei, patru, sunt considerați ca fiind cei cu șanse reale la un mandat eligibil", ne-au explicat sursele citate.

Un rezultat modest la alegerile europarlamentare poate  fi însă finalul carierei de președinte de partid pentru Orban. Conștient de acest lucru, acesta a încercat  în ultima perioadă să atragă în cursa electorală doi politicieni care ar putea maximiza scorul partidului anul viitor.

"Crin Antonescu poate funcționa ca o locomotivă electorală, în timp ce Vasile Blaga poate  fi motorul pentru mobilizarea oamenilor din filiale. Orban nu vrea să se mai repete scenariul de la ultimele  alegeri parlamentare, când proprii membri de partid nu au fost motivați să se  implice  în campanie, să se mobilizeze și să se organizeze în mod adecvat", susțin sursele citate.

Cu toate acestea, Crin Antonescu a spus pas. Rămâne șansa cooptării sale indirecte  în campanie, de vreme ce  soția sa, Adina Vălean, ar putea  prinde unul din locurile  considerate eligibile pe listă, tocmai din acest motiv.

În schimb, Blaga ar putea deschide lista  de candidați, alături de Orban, ca o garanție a respectării principiului parității între cele două tabere din partid, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

"Ei doi, Vălean, Jean Marinescu, Motreanu, Buda, Hava, Mureșan. Ei vor figura pe lista scurtă cu cele mai mari șanse să meargă la Parlamentul European. Este posibil ca Orban să renunțe la mandat, dacă partidul ia un scor electoral care îi va asigura menținerea în fruntea PNL și după europarlamentare. În caz contrar, Ludovic se va mulțumi cu Bruxelles-ul și cu cariera de eurodepuat", ne-au  mai dezvăluit sursele citate alternativele pe care le are actualul lider de partid pe viitor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.