Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REPLICA USR pentru Klaus Iohannis: 'Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției'

Inquam Photos / George Călin
usr cotroceni iohannis barna

Blocajul vine din coaliție și din Parlament, nu de la Ministerul Justiției, afirmă USR despre desființarea SIIJ, după reproșurile pe care șeful statul le-a adus ministrului Justiției.

„Pentru ca reforma în Justiție să nu rămână doar un obiectiv asumat în programul de guvernare, este necesar ca toți partenerii din Coaliție să susțină acest lucru și să procedeze ca atare. Soluția pentru deblocarea proiectului de desființare a SIIJ și a legilor justiției este tocmai aceasta: toți partenerii de guvernare trebuie să respecte propriile angajamente, asumate în scris în fața românilor și în relația cu Uniunea Europeană. În primul rând, desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern. Ministerul Justiției a transmis forma corectă, avizată favorabil și de Comisia de la Veneția, pe care UDMR o ignoră cu bună-știință. În al doilea rând, legile justiției puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiției a transmis proiectele pe 26 martie 2021”, transmite miercuri USR.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că toate propunerile sale sunt respinse fără argumente solide.

„Mai mult, am propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea situației privind SIIJ: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluționare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală. Faptul că soluțiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură”, a declarat Stelian Ion.

„USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO). Realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției”, conchide formațiunea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.