Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum încearcă Rusia să-i intoxice pe români

putin

Adevarul:

Moscova încearcă prin metodele dezinformării să schimbe percepţia opiniei publice din statele membre UE şi NATO faţă de aceste organizaţii. Pentru aceasta se foloseşte în primul rând de gurile sale de tun propagandistice RT şi Sputnik, dar şi prin intermediul unor politicieni-populişti, campanii de propagandă  reţelele sociale, site-uri. România este şi ea o ţintă a lui Putin.
Postul public de televiziune din Rusia va difuza astăzi integral documentarul intitulat sugestiv „Capcana europeană“, după ce un fragment a fost difuzat  în emisiunea săptămânală „Vesti Nedeli“ la teleleviziunea de stat Rossia 1, producţie, realizată de jurnalistul  Dmitri Kiseliov, inclus pe listele occidentale de sancţiuni ca unul din principalii propagandişti ai Kremlinului.
Partea alocată României începe cu secvenţe din satul Deveselu, unde se afirmă că, din cauza măsurilor de securitate, nu funcţionează telefonia mobilă, iar străinii trebuie raportaţi la Poliţie. Conform traducerii suprapuse, localnicii afirmă că au aflat de la ştiri că România a intrat în UE şi regretă că nu au găsit de lucru la baza americană.
În secvenţele următoare fostul preşedinte Traian Băsescu spune că, după intrarea în UE, PIB-ul pe cap de locuitor în România a devenit de şapte ori mai mare decât în Republica Moldova.
Apoi echipa de jurnalişti ruşi prezintă imagini dintr-un cartier sărac din Bucureşti, prezentându-l ca pe un cartier tipic oraşelor din România. Persoanele intervievate deplâng lipsurile şi problemele cu care se confruntă, generate în mare parte de şomaj. Un bărbat, de exemplu, spune că are carne în frigider, dar nu are bani pentru a-şi cumpăra o butelie de gaz.
Imaginile insistă pe locatarii săraci şi nemulţumirile acestora şi mormanele de gunoaie dintre blocuri. Comentariul sugerează: „Iată imaginea unei capitale europene“. Reportajul se încheie cu o incursiune în ţări din fosta Iugoslavie, unde NATO a ucis oameni.
Un alt instrument de intoxicare al propagandei ruseşti, agenţia de ştiri Sputnik.md , în limba română, preia un articol de pe site-ul NapocaNews.ro, semnat Ionuţ Ţene,  care ţine să atragă atenţia că „într-un viitor război NATO — Rusia, nu vor fi bombardate oraşele New York sau Washington, ci Bucureştiul şi celelalte oraşe ale României vor fi rase de pe pământ“.  „România e pregătită de NATO pentru a deveni teritoriu pentru un viitor război cu Rusia. Poporul român pare un cobai de încercare a SUA în caz de conflict cu Putin. Atunci când provoci trebuie să te aştepţi la o reacţie dură. Cine a obligat România să ridice din 2003 scutul antirachetă de la Deveselu fără să ne ameninţe nimeni?", se întreabă Ţene care îndeamnă românii „ să fie raţionali şi patrioţi, să iasă în stradă şi să spună Nu războiului şi provocărilor, indiferent că vin de la Washington sau Moscova“.
Şi tot pe site-ul Sputnik.md găsim un alt titlu apocaliptic:  CSAT în alertă: risc de pandemie în România, populaţia ar putea fi înjumătăţită. Sputnik reinterpretează o declaraţie a fostului consilier prezidenţial Iulian Fota notând: „în România îşi desfăşoară activitatea companii farmaceutice care nu au nicio ezitare să declanşeze o pandemie şi să decimeze populaţia României, ca să-şi maximizeze profitul“.
Şi din acelaşi registru,  Ilie Catrinoiu, critic social şi membru fondator al Ligii Distributiste Române Ion Mihalache,  ce scrie, potrivit Sputnik.md despre politică, economie şi cultură dintr-o perspectivă creştină, ne anunţă că „guvernul Cioloş are zilele numărate, şi că din America i se trage“.

Hotnews:

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat marti, raspunzand unei intrebari, ca Rusia nu a devenit o amenintare pentru Romania dupa inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu, pentru ca rusii stiu ca scutul nu reprezinta o amenintare pentru ei.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, s-a aflat marti la Universitatea "Ovidius" din Constanta, unde a tinut un discurs pe probleme legate de relatiile SUA - Romania si prioritatile mandatului sau, urmat de un dialog deschis cu profesorii si studentii.
Intrebat de catre o studenta daca Rusia a devenit o amenintare pentru Romania, dupa inaugurarea scutului de la Deveselu, ambasadorul SUA la Bucuresti a raspuns "nu".
"Raspunsul la aceasta intrebare este . Rusia stie asta, dar tot spune lucruri trasnite (silly things). Scutul antiracheta de la Deveselu este o investitie majora a SUA si a Romaniei, in scopul apararii Aliantei NATO in intreaga regiune, de care Romania ar trebui sa fie mandra. Oricum, nu reprezinta nicio amenintare pentru Rusia. Scutul apara impotriva amenintarilor cu rachete care ar putea veni din afara spatiului european, din Iran spre exemplu, dar si din alte state ale Orientului Mijlociu. Rusia stie asta, am spus-o de mii de ori, si este dezamagitor sa vedem cum comentariile Rusiei sustin contrariul", a afirmat Hans Klemm.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.