Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum l-a taxat Meleșcanu pe omologul finlandez pentru declarațiile la adresa României

teodor melescanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, l-a ironizat pe omologul său finlandez după ce în luna decembrie a anului trecut oficialii finlandezi au pus pe jar autoritățile de la București prin declarațiile referitoare la capacitatea României de a prelua președinția rotativă a Consiliului UE.

Digi24:

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că președinția României la Consiliul UE a fost una „foarte bine apreciată” și a povestit că, în urmă cu o lună și jumătate, i-a dat replica ministrului de Externe finlandez, care, la jumătatea lunii decembrie, se oferise să preia președinția UE mai repede, argumentând că România nu era pregătită pentru acest lucru.
„A fost o președinție foarte bine apreciată, dar acest lucru s-a putut realiza pentru că Guvernul a alocat banii necesari pentru bugetul pe anul respectiv. Nu avem toate cheluielile făcute, dar a fost o sumă destul de rotundă”, explică Teodor Meleșcanu, la Digi24, legat de președinția României la Consiliul UE.
„Lucrul care m-a deranjat cel mai mult este o declarație a ministrului de externe al Finlandei. A fost pe la jumătatea lunii decembrie, a spus că, întrucât România se pare că nu este pregatită, noi, Finlanda, suntem gata să preluăm președinția UE.
Lucrurile au trecut, am intrat într-o normalitate, am mers înainte. Cu vreo lună și jumătate înainte să preia președinția, au avut alegeri și nu erau capabili să ajungă să creeze un guvern. Când l-am întâlnit pe fostul ministrul finlandez, i-am zis: Domnule ministru, dacă nu sunteți în stare să asigurați președinția UE, noi, România, suntem gata să continuăm cu mandatul încă 6 luni. A fost mica mea răzbunare pentru o poziție care, din punctul meu de vedere profesional, este inacceptabilă”, povestește ministrul de Externe. (Mai multe detalii AICI)

România Liberă:

Recent, CCR a decis că Legea privind repatrierea aurului este constituţională. România liberă a avut o discuţie pe acest subiect cu Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Care este punctul de vedere al BNR în privinţa repatrierii aurului?
A.V.: BNR doreşte să fie adus cât mai repede aurul, de la Londra. Doreşte să fie adus acum. Toată dezbaterea aceasta, cu aurul, a fost însoţită de atâta revărsare de populism, de atâtea informaţii false şi chiar de minciuni grosolane în spaţiul public, încât scopul principal pentru care aurul se află la Londra – acela de a fi capital de încredere pentru România – este diminuat substanţial.
Mai ales prin faptul că s-au învârtit în spaţiul public tot felul de vorbe. Ba că „nu-i tot aurul”, ba că „nu sunt lingourile”, ba că „vom vedea când va fi adus acasă” şi că „una e în scripte şi alta e în realitate”... Toate acestea au subminat scopul principal: capitalul de încredere pentru România.
Atunci, este nevoie de o reevaluare şi o restabilire a adevărului şi asta se va face inevitabil, pentru că Curtea Constituţională a dat un verdict: aurul trebuie adus acasă...
... poate fi adus acasă.
Legea e modificată în sensul că suntem obligaţi să aducem acasă aurul şi să mai lăsăm la Bank of England numai 5%. Aşa e legea. Dacă nu se modifică legea. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Două zile după ce a fost arestată, Carola Rackete, căpitana vasului umanitar al ONG-ului german Sea Watch, a fost prezentată luni după-amizaă unui judecător din Agrigente, Sicilia. Acesta are două zile la dispoziţie pentru a se pronunţa în favoarea unei eventuale eliberări a tinerei femei. Rackete este acuzată că a acostat cu forţa vasul la bordul căruia se aflau 40 de migranţi. In cazul în care este lăsată liberă, ea ar putea fi repede expulzată spre Germania.  Soarta căpitanei a provocat tensiuni între Paris şi Berlin, de o parte, şi Roma de cealaltă.
La sosirea în faţa tribunalului sicilian, Carola Rackete a fost aplaudată de zeci de partizani. Considerată de unii drept eroină a luptei anti-populiste, căpitana vasului Sea Watch a fost descrisă drept „pirată” de Matteo Salvini. Ministrul italian de interne şi vice-premier al guvernului de la Roma a mai acuzat-o că face „trafic cu fiinţe umane” şi că s-a dedat la un „act de război”.
Reamintim că Sea Watch navighează în Mediterană sub pavilion olandez. ONG-ul caută să-i scape de la înec pe migranţii care încearcă să traverseze Mediterana din nordul Africii spre sudul Europei. Timp de două săptămâni, vasul cu 40 de migranţi la bord salvaţi în nordul Libiei a fost blocat de autorităţile italiene în apele internaţionale. Zilele trecute, Carola Rackete a decis să spargă blocada pentru a acosta în portul Lampedusa.
Pentru aceste fapte, căpitana germană riscă până la 10 ani închisoare fiind acuzată de „rezistenţă în faţa unei nave de război” şi că a pus în pericol viaţa a 4 poliţişti de la bordul unei vedete care a fost atinsă de Sea Watch în momentul forţării blocadei. De asemenea, Rackete este acuzată ajutor în favoarea imigraţiei clandestine şi de complicitate cu călăuzele care-i ajută pe migranţi să treacă Mediterana. In fine, vasul ONG-ului a fost reţinut de autorităţile italiene iar pentru deblocarea sa, Sea Watch ar pute aplăti o amendă de 50.000 de euro.
Cum era previzibil, Berlinul a cerut eliberarea căpitanei vasului. „Ne opunem criminalizării salvărilor efectuate în largul mării” a declarat ministrul german de externe.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.