Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate ajunge din nou PSD la mâna lui Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea iohannis tariceanu grindeanu

În ultima vreme apar din ce în ce mai multe informații despre starea de tensiune dintre premierul Grindeanu și anumiți miniștri din cabinetul său. Nici relația Dragnea-Grindeanu nu pare a fi una dintre cele mai bune. Dragnea se comportă ca un veritabil ayatollah, impunându-i premierului linia pe care ar trebui să o urmeze. Din când, în când, Grindeanu are răbufniri, puseuri de orgoliu și se ajunge la declarații, înțepături, mici atacuri.

Surse din PSD vorbesc despre o depărtare a premierului de Liviu Dragnea și de programul partidului.

Până la urmă, am putea spune că este un proces normal. Este aproape imposibil să guvernezi având o conducere bicefală, un șef în Kisselef și unul la Palatul Victoria. Automat apar tensiuni, cei din eșalonul doi se ceartă între ei, fiecare încearcă să prindă o zonă cât mai mare de influență, se exploatează orice greșeală a adversarului și astfel se ajunge la o escaladare permanentă a conflictului.

Dragnea vrea să își păstreze autoritatea atât asupra partidului cât și asupra guvernului. Doar în acest mod va putea să se mențină la conducerea PSD. Dacă tensiunile între tabăra premierului și Dragnea vor escalada, șeful PSD va fi obligat să facă o mutare politică.

Va putea Dragnea să îl schimbe pe Grindeanu?

Teoretic, da.  Dragnea poate forța oricând o demisie în bloc a miniștrilor care îi sunt loiali, pentru ca astfel să îl oblige pe Grindeanu să demisioneze. Aceasta ar fi varianta cea mai ușoară. Varianta unei demisii ar fi mult mai convenabilă decât varianta unei moțiuni de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului Grindeanu. Moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva propriului guvern ar avea mai multe efecte negative de imagine, ar prelungi criza pe durata îndeplinirii formalităților procedurale și ar naște chiar momente ”comice”. Închipuiți-vă momentul în care de la tribuna parlamentului, Grindeanu va fi atacat chiar de parlamentarii PSD.

Ce se va întâmpla dacă Grindeanu va fi demis?

Acesta este momentul în care apar într-adevăr probleme mari pentru Dragnea și PSD. Atributul constituțional al desemnării premierului îi aparține președintelui.

Nimeni și nimic nu îi garantează lui Dragnea că Iohannis i-ar nominaliza premierul dorit. Dacă am ajunge în acest punct, atunci ar putea exista mai multe scenarii plauzibile.

1. Ar putea fi un moment de resetare a jocului politic. Președintele ar putea forța schimbarea majorității. Dacă Iohannis l-ar desemna pe Tăriceanu premier, s-ar putea încerca o alianță PNL-ALDE-USR-PMP-UDMR. Această coaliție ar putea fi susținută și de către parlamentarii PSD nemulțumiți.

O alianță de guvernare a partidelor care acum compun opoziția ar fi pentru acestea o gură de oxigen. Sunt sigur că toate partidele și-ar dori să ajungă la putere chiar și printr-un artificiu de acest gen. Tăriceanu ar fi singura necunoscută. Dacă va accepta sau nu să rupă alianța cu PSD. Sunt argumente atât pro cât și contra. Ce trebuie spus este faptul că la acest moment, Tăriceanu nu ar mai avea în spate presiunea pe care a avut-o la nominalizarea guvernului Grindeanu, proaspătul moment al victoriei PSD în alegeri.

Desigur, acesta ar fi scenariul cel mai optimist pentru dreapta. Să ajungă la putere în urma certurilor dintre Grindeanu și Dragnea, dar și al unui joc de negocieri care ar trebui să fie făcut în special de Iohannis.

2. Următorul scenariu ar fi unul în care Dragnea și Iohannis negociază și fiecare obține ce își dorește, fără a intra în conflict. Dragnea ar putea să îi propună președintelui un premier acceptabil. La schimb, majoritatea parlamentară să îi voteze lui Iohannis omul pe care și-l dorește în fruntea Serviciului de Informații Externe. Acesta este doar un exemplu. Pot exista mai multe lucruri care pot fi negociate, în funcție de agenda președintelui.

3. Ipotetic, ar mai exista și varianta unui joc dur al președintelui. Iohannis ar putea să desemneze un premier care să nu fie acceptat de către PSD, de exemplu Dacian Cioloș și să forțeze până la demiterea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Desigur, acesta ar fi scenariul cu cele mai slabe șanse de reușită și cu cele mai mari costuri pentru România. O criză politică prelungită cu un guvern interimar ar putea naște efecte negative periculoase.

După cum observăm, principala problemă a lui Dragnea este numirea unui premier nou. Demersul de demitere al lui Grindeanu trebuie început prin..negocieri cu Iohannis. Dragnea trebuie să fie sigur că Iohannis va desemna persoana propusă de PSD pentru postul de premier .

Grindeanu poate primi un ajutor nesperat chiar din partea președintelui. Acesta poate insista ca Grindeanu să rămână premier și să încerce astfel să adâncească conflictul în PSD.

Situația lui Dragnea este destul de complicată. Dacă  în PSD nemulțumirile vor crește, președintele partidului va trebui să facă o mișcare. Din păcate pentru el, se află într-o poziție destul de complicată care nu îi conferă prea multe avantaje. Schimbarea lui Grindeanu va genera costuri politice. Chiar dacă va reuși să își impună un nou premier, PSD va avea de suferit atât în plan politic, cât și în planul imaginii publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.