Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate fi prevenită osteoporoza, boala oaselor fragile, și care sunt semnele bolii

agerpres.ro
radiografii osteoporoza

Ai peste 45 de ani. Scazi în înălțime, ești slăbit sau te doare coloana. Mișcă-te, asta e soluția. Profesori de Facultatea de Educație Fizică și Sport din Iași fac parte dintr-un proiect european, Happy Bones, care promovează mișcarea, ca metodă de prevenție a osteoporozei.

În proiect sunt implicate alte 4 țări: Italia, Spania, Bulgaria și Turcia și se va desfășura pe o perioadă de 2 ani. Proiectul este coordonat de o universitate din Roma, unde sunt implicati medici chirurgi. Din fiecare țară se vor alege doi profesori de educație fizică. Aceștia vor merge la Roma. Acolo vor învăța exerciții speciale pentru prevenția osteoporozei, potrivit alephnews.ro.

Citește și: Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

Osteoporoza este produsă de demineralizarea oaselor și este asociată cu fracturile. Ea se instalează la femei după menopauză, începând cu vârsta de 45 de ani. Femeile sunt mai predispuse decât barbatii. În întreaga lume există aproximativ 250 de milioane de persoane care suferă de osteoporoză.

Anual sunt circa 9 milioane de fracturi osoase, din cauza osteoporozei. Tratarea fracturilor este costisitoare pentru sistemele de sănătate.

Cristina Boghean are 52 de ani și e neurolog pediatru la Spitalul Sf Maria. Face sport de minim 3 ori pe săptămână și se simte excelent. Mihaela e cu 5 ani mai tânără, dar nu face mișcare deloc. Din material o să afli și câtă mișcare trebuie făcută în fiecare zi.

Cristina Boghean, neurolog pediatru: „În momentul exercițiilor fizice se descarcă acei hormoni mediatori de serotonină. Serotonina descărcată în creier e importantă pentru starea de spirit și ea contribuie si la încetinirea procesului de demineralizare a oaselor. Mișcarea te face fericit, împlinit, îți definește niște limite ale corpului.“

Mihaela Ciurușnuc: „Odată cu înaintarea în vârstă simți că scârțâie. Ba cu spatele, ba la un picior. Am cazuri concrete în familie, mama mea care are 70 de ani. A avut fracturi la mână, la umăr, problema e osteoporoza. Nu-și poate mișca mâinile, osteoporoza și-a spus cuvântul la umeri și încheieturile de pe partea de sus. Se vede, suferă, dacă ar fi fost informată ar fi făcut ceva.“

Iulian Dumitru, profesor educație fizică: „Un compromis rezonabil este 2-3 ședințe pe săptămână. Putem să plecăm de la 15-20 de minute…dacă vorbim de persoane de peste 50, sau 60 plus, nu trebuie să depășim 30 de minute de mișcare susținută. Trebuie să fim atenți, să lucrăm cu delicatețe la acest segment de vârstă.“

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.