DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum pot obține mamele concediul de maternitate în 2018. Principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească în acest an

impact.md
mame

Salariatele care urmează să nască pot intra în concediul de maternitate și pot primi o indemnizaţie lunară suportată din bugetul de stat, în termenii și condițiile din legislația acum în vigoare, potrivit avocatnet.ro.

Concediul are o perioadă fixă de 126 de zile, ce se împarte în mod egal între concediul pentru sarcină şi concediul pentru lăuzie.

Principalele condiții legale pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate sunt următoarele: să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre; să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea); să fi cotizat cel puţin o lună în ultimul an pentru contribuția de concedii și indemnizații.

Inspecția Muncii intră în forță la început de an! Ce amenzi riscă angajatorii care nu s-au supus noii reguli de transfer al contribuțiilor către angajați

Valoarea brută a indemnizației reprezintă 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

Chiar dacă nu mai îndeplinesc condițiile, femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asiguratau dreptul la acest concediu de maternitate. Totuși, pentru a primi concediul și indemnizația, mama trebuie să dovedească prin acte oficiale eliberate de angajatori că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei.

Răsturnare de situație în SUA: Fostul consilier al lui Trump a DEZMINȚIT tot ce a spus în controversata carte 'Foc și furie'

Durata concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele este de 126 de zile calendaristice. Aceasta este și perioada în care primesc indemnizația de maternitate. Cele 126 de zile de concediu de maternitate se împart în mod egal astfel: 63 pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și 63 pentru lăuzie, acordate după naștere.

Totuși, există posibilitatea compensării între ele, dacă mama își dorește acest lucru, iar medicul îi permite. Împărțirea zilelor de concediu înainte și după naștere trebuie să se facă în așa fel încât durata minimă a concediului de lăuzie să fie obligatoriu de 42 de zile calendaristice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.