Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum pot rămâne fără bani românii care primesc carduri sociale | Greșeala pe care mulți o fac

playtech
carduri sociale

Cum pot rămâne fără bani românii care primesc carduri sociale | Greșeala pe care mulți o fac

Persoanele aflate în situații vulnerabile vor beneficia, până în anul 2027, de cardurile sociale pentru alimente, ca ajutor din partea statului.

În perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

- tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;

- pachete cu produse alimentare.

Potrivit proiectului de HG, în ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, și vor fi acordate o dată la două luni, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei, iar distribuția lor să se facă o dată la șase luni.

Potrivit regulilor de acordare ale acestui tip de ajutor, apărute recent, la stabilirea plafonului ce permite acordarea banilor se iau în calcul mai multe tipuri de venituri, printre care cele provenite din pensii, din activități independente și, atenție, și cele din premiile ori jocurile de noroc.

Cu alte cuvinte, beneficiarii sprijinului de la stat pot pierde ajutorul, chiar dacă, din punctul de vedere al veniturilor, se încadrează, dacă obișnuiesc să joace la jocurile de noroc și au și câștiguri din acestea.

Așadar, hotărârea recentă stabilește un plafon de venituri care permite obținerea sprijinului pentru alimente. Mai exact, este vorba despre familiile cu cel puțin doi copii în întreținere sau cele monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei.

Ce se înțelege prin venituri

Noua hotărâre stabilește că prin venituri se înțelege:

- venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii;

- venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii;

- venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale, respectiv casele de pensii ale sistemelor neintegrate sistemului public de pensii;

- venituri din indemnizația socială pentru pensionari (pensie minimă);

- venituri din activități independente;

- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

- venituri din salarii și asimilate salariilor;

- venituri din cedarea folosinței bunurilor (inclusiv închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală);

= venituri din investiții (din dividende, din dobânzi, din transferul titlurilor de valoare, din transferul aurului de investiții ori din lichidarea unei persoane juridice);

- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;

- venituri din premii și jocuri de noroc;

- venituri din alte surse (prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă, venituri, sub forma diferențelor de preț pentru anumite bunuri, servicii și alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foști salariați ori venituri din transferul de monedă virtuală).

În ceea ce privește veniturile din premii și jocuri de noroc, Codul fiscal stabilește că veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, dar și pe cele din promovarea produselor sau serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, în timp ce veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot, scrie avocatnet.ro, potrivit antena3.ro.

Cine va primi bani pe cardurile sociale în 2024

Guvernul a decis ridicarea plafonului până la care vor fi acordate voucherele pentru o masă caldă. Așadar, toți românii care au un venit de 2000 de lei vor beneficia acum de cei 250 de lei, bani oferiți în 4 tranșe de Guvern.

”În principiu, 2,5 milioane de cetățeni din România vor beneficia de aceste de aceste carduri după prima perioadă de eligibilitate, pentru că practic veniturile nu se schimbă în cursul anului. Pe prima perioadă de la final de ianuarie, început de februarie, atunci va fi cifra concretă, dar undeva 2,5 milioane de persoane este estimarea noastră”, a mai explicat ministrul.

Ce ar trebui să facă românii care până acum nu se încadrau în plafon, însă acum devin beneficiari ai cardurilor de energie

”Absolut nimic. Această acordare a voucherelor sociale se face automat pe baza datelor pe care le are la dispoziție Ministerul Muncii”, a concluzionat Adrian Câciu.

Prima tranșă de bani, în februarie

Important de subliniat pentru toți beneficiarii este faptul că, ținând cont că sumele se acordă o dată la două luni, ultima tranșă de bani fiind virată în decembrie, calendarul pentru anul 2024 va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.

Cu alte cuvinte, atât pensionarii cât și restul românilor aflați în situații vulnerabile, vor primi, în luna februarie, 250 de lei în plus.

Suma scade la jumătate începând de anul următor

Deși Guvernul a promis acordarea ajutorului până în 2027, valoarea acestuia va scădea la jumătate începând de la 1 ianuarie 2025. Mai exact, românii vor primi doar 125 de lei.

Cine beneficiază

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Beneficiază de aceste ajutoare sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250, acordate la fiecare două luni, reglementate de OUG nr. 63/2022, următoarele categorii de persoane:

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

- persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.