Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poți să îți scazi rata la credit cu până la 500 de lei. Din ce în ce mai mulți români apelează la această metodă

bani

Pentru mulți români, plata ratelor lunare a devenit o povară greu de suportat, iar mulți dintre ei se confruntă cu dificultăți în a face față acestor cheltuieli, ceea ce poate duce la întârzieri sau chiar la incapacitatea de a-și onora obligațiile financiare. Există însă o modalitate de reducere a ratelor cu până la 500 de lei.

Băncile vin cu oferte din ce în ce mai avantajoase, chiar sub pragul indicilor de referință.

De exemplu, în încercarea de a atrage clienți, multe bănci au început să reducă dobânzile. 5,79% sau 5,89% sunt ofertele cele mai bune din piață la ora actuală.

Băncile vin cu oferte de dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, ceea ce îți asigură o rată mai mică şi te şi ajută să te încadrezi la creditul dorit”, spune Irina Chițu, director comparator bancar.

”Principalele condiții solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%. Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă. Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu”, susține și Camelia Grădinaru, broker de credite, potrivit ObservatorNews.

Vești bune și pentru clienții vechi

Iar ofertele nu sunt avantajoase doar pentru clienții noi. Cei vechi își pot scădea ratele prin refinanțarea creditului. Aceștia pot alege să treacă de la o dobândă variabilă la una fixă, pe 3 sau 5 ani.

Concret, la un credit de 50 de mii de euro luat pe 30 de ani, în acest moment, rata este de 1.930 de lei, cu o dobândă variabilă de 8,5%. În cazul în care s-ar face trecerea la o dobândă fixă, de 5,79%, rata s-ar micșora considerabil. De la 1.930 de lei, am ajunge să plătim 1.450 de lei, cu 480 de lei mai puțin.

După perioada de dobândă fixă, se trece la dobânda variabilă inițială. Cu alte cuvinte rata se majorează din nou, și se calculează în funcție de IRCC. Sau se poate face o nouă refinanțare.

”Atunci când dorim să refinanțăm creditul, trebuie să ne uităm la costuri per total, pentru că sunt anumite costuri pentru refinanțare. Cele notariale, sau cele de evaluare, comisionul de analiză dosar”, mai spune Camelia Grădinaru, broker de credite.

Indicele ROBOR a scăzut

Indicele ROBOR e pe un trend descrescător şi a ajuns la 6,1%, de la peste 8% cât a fost în a doua parte a lui 2022. Însă mai are mult până ajunge la valoarea de acum 2 ani, adică de 3%.

Iar IRCC stagnează şi a ajuns la 5,8%, de la aproape 7%, cum era în octombrie 2022. Însă e aproape de trei ori mai mare faţă de începutul lui 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.