Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum raspunde Ponta amenintarilor Rusiei privind baza de la Deveselu

ponta afganistan nato

Premierul Victor Ponta a declarat marți ca România este un stat membru al NATO care dorește să aibă un rol de echilibru în regiune și care, în acest context, nu poate accepta amenințări.

Premierul a reacționat astfel în fața afirmațiilor reprezentantului Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko, care a avertizat că Rusia va lua măsuri în contextul preluării de către armata americană a comenzii asupra bazei militare de la Deveselu.

"România este un stat membru al NATO, un aliat de încredere al SUA și UE și dorește să aibă un rol de echilibru în regiune, pentru că vocația noastră este una pacifistă. Obiectivele noastre sunt foarte clare — obținerea independenței energetice, întărirea securității în zona Mării Negre și sprijinirea parcursului către integrare europeană al Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Serbiei și țărilor din Balcani. În acest context, țara noastră nu poate accepta amenințări. România face parte dintr-un sistem de valori european și transatlantic care nu poate închide ochii la ce s-a întâmplat în Crimeea și la încălcarea principiilor de drept internațional", a scris prim-ministrul pe contul său de Facebook.

În plus, șeful Guvernului a subliniat că România susține "principiul suveranității și al integrității teritoriale al tuturor țărilor și respinge orice formă de presiune externă iar amenințările la adresa securității din regiune nu ajută la găsirea de soluții pentru o mai bună cooperare".

"Poziția țării noastre este una clară și fermă — stăm alături de aliații noștri din NATO, de SUA și de UE", a conchis Ponta.

Preluarea de către armata americană a comenzii asupra bazei militare de la Deveselu obligă Rusia să ia măsuri pentru asigurarea propriei securități, a declarat luni reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă NATO, Aleksandr Grușko, citat marți de Interfax.

"SUA își realizează consecvent programul de apărare antirachetă în Europa, fără să ia în considerare interesele securității regionale, pe care le ignoră", a declarat Grușko într-o dezbatere organizată la Moscova pe tema securității europene, răspunzând la o întrebare despre reacția Rusiei la transferul bazei din România sub comanda Statelor Unite și desfășurarea sistemului antirachetă în Europa.

"Punerea în aplicare a acestor planuri, fără a lua în considerare interesele legitime ale Rusiei și competiția strategică, va submina securitatea, inclusiv și în această regiune (România, not. Interfax). Așa cum am declarat, aceasta impune ca Federația Rusă să adopte măsurile necesare pentru a asigura într-un mod fiabil securitatea sa", a insistat diplomatul rus.

Armata americană a preluat oficial, la 10 octombrie, comanda bazei de la Deveselu, unde va fi instalată o componentă a scutului antirachetă al NATO în Europa. Baza de la Deveselu, ce va deveni operațională la sfârșitul anului viitor, va fi prima unitate din Europa unde va fi amplasat sistemul antibalistic Aegis Ashore, care este o versiune terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.