Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-au făcut jocurile la Curtea Constituțională

sah 1

Valer Dorneanu, propus de PSD, a fost ales, ieri, președinte al Curții Constituționale (CCR) cu șase din cele nouă voturi ale judecătorilor pentru un mandat de 3 ani. El a fost și interimar după ce Augustin Zegrean și-a încheiat mandatul și astfel a avut un oarecare ascendent asupra judecătorilor rămași și a celor noi veniți.

Citește și: Angajații din penitenciare au EXPLODAT: atac fără precedent la adresa Antena 3

Decizia de ieri este prima dintr-o perioadă de trei ani de zile în care majoritatea la CCR va fi influențată de doi judecători numiți de fostul președinte Traian Băsescu.

Valer Dorneanu a fost ales președinte al CCR cu șase voturi în timp ce Livia Stanciu a obținut doar trei, susțin surse din cadrul CCR.

Mandatul său în fruntea CCR este de trei ani de zile. Valer Dorneanu a fost ales în 2013 judecător al Curţii Constituţionale a României din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD. În schimb, Livia Stanciu fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost numită, recent, prin decret prezidențial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat complet de nouă ani. De altfel, ieri, înainte de alegerea noului președinte, trei noi judecători au depus jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis. Pe lângă Livia Stanciu, au devenit judecători la CCR Attila Varga (votat de Camera Deputaților la propunerea UDMR) și Marian Enache (votat de Senat la propunerea  PSD).

Chiar dacă votul de ieri a fost secret, opțiunile judecătorilor nu sunt greu de identificat și sunt semnificative pentru raporturile de forțe din cadrul CCR. Trei dintre judecătorii de la CCR au fost propuși de PSD, unul de UDMR,  doi de fostul președinte Traian Băsescu, doi de PNL, unul de președintele Klaus Iohannis. Cel mai probabil, Dorneanu a primit voturi de la judecătorii propuși de PSD, de UDMR și Traian Băsescu în timp ce Livia Stanciu a avut propriul vot și pe cele două de la PNL.

Vezi și: Radu Tudor, scenariu EXPLOZIV: planul ASCUNS al lui Traian Băsescu cu SRI și DNA

Cine este noul președinte al Curții Constituționale:

- Valer Dorneanu este judecător la CCR din 2013, fiind votat de Camera Deputaților, la propunerea PSD.

- a fost adjunct al Avocatului Poporului (în perioada 2010-iunie 2013 )

- secretar general adjunct Camera Deputaţilor, între aprilie 2009 și octobrie 2010.

- președite al Camerei Deputaților, timp de patru ani (2000-2004).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.