Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scapam de grija gazului la iarna

semineu

Sunt ani de zile de cand, la temerile romanilor s-au mai adaugat cateva in plus: fie scumpirea gazului, fie hotararea rusilor de a ,opri robinetul' la gaz, lasandu-ne fara caldura in mijlocul iernii. Si daca in multe situatii vorba romanului ,,de ce ti-e frica, de aceea nu scapi" s-a adeverit, acest prilej i-a dat din nou ocazia de a se infaptui. Contrar previziunilor unor specialisti din conducerea Romgaz care sustineau ca gazul urmeaza sa cunoasca o ieftinire, acesta chiar s-a scumpit inca din prima parte a anului 2015. Vara caniculara insa, ne-a ajutat sa trecem relativ usor peste grijile din timpul iernii, a facturilor incarcate si a unei alegeri constante intre adaugarea catorva grade in plus, implicit a unei facturi marite, sau adaugarea unei bluze in plus, chiar in , confortul' caselor noastre.

In urma cercetarilor pe piata din Romania am conceput un top al surselor de incalzire de la cele mai scumpe la cele mai ieftine:

  1. Incalzirea prin radiatoare conectate la reteaua de energie electrica a fost dintotdeauna cea mai comoda sursa de incalzire, dar si cea mai costisitoare. Este adevarat insa, ca tot ce trebuie facut este apasarea unui singur buton si caldura incepe sa isi faca simtita prezenta in locuinta.  Iar acest lucru poate fi facut de acasa, din fata casei sau chiar de pe drumul dinspre serviciu.
  2. Incalzirea pe gaz, cu centrala termica sau soba este a doua varianta dintre cele costisitoare, dar nu la fel de sigura si comoda. Exista riscuri la care unii oameni sunt expusi prin faptul ca nu respecta anumite standarde; astfel, pot aparea pericole, inclusiv explozii.
  3. Incalzirea cu sobe sau centrale pe peleti este o varianta foarte folosita in Italia si Franta, insa, pentru multi romani este  inca inaccesibila din cauza pretului ridicat de productie al peletilor.
  4. Incalzirea pe lemne in seminee centrala cu distributia caldurii prin calorifere sau semineele cu distributie pe aer cald sunt cerute tot mai mult in ultima perioada in Romania, avand in vedere costurile mari de incalzire din variantele de mai sus. Pretul lemnului se mentine inca la un nivel acceptabil, motiv pentru care tot mai multi romani care stau la casa sunt doresc  sa treaca pe acest sistem de incalzire.

Intotdeauna a existat o gama larga de optiuni pentru  incalzire, insa factorii care au determinat selectarea celei mai bune optiuni au fost comoditatea si bugetul. In functie de acestia, oamenii au avut de ales intre o modesta soba de teracota la casa, centrala pe gaz la apartament sau, la polul opus, un semineu de anvergura legat la un cos de fum profesional, cu randament si capabilitate sa incalzeasca toata casa.

Vremea rece se apropie si odata cu trecerea timpului, vei  fi nevoit sa revii la alegerile pentru timpul de iarna. Fie ca alegi varianta pe gaz sau semineul pe lemne, asigura-te ca esti corect informat si actualizat cu cele mai accesibile surse de incalzire pentru locuinta ta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.