Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum scapi dacă ai făcut evaziune fiscală sub un milion de euro? Explicațiile procurorului general: 'E o formă de legiferare modernă'

evaziune fiscala

Procurorul general Alex Florenţa a afirmat, joi, la Oradea, referindu-se la dezincriminarea faptelor de evaziune fiscală cu un prejudiciu mai mic de un milion de euro, dacă acesta se acoperă integral majorat cu 15%, că este o formă de legiferare modernă, punctând că, în astfel de cazuri, ţinta este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat.

"Este o dispoziţie legală care se regăseşte în legislaţia tuturor statelor civilizate din Uniunea Europeană, pentru că scopul, până la urmă, al urmăririi penale şi al judecăţii în cazul acestor tipuri de infracţiune economico-financiare este, în primul şi în primul rând, recuperarea prejudiciului. Modul în care gândeşti acest beneficiu legal evident poate diferi de la o legislaţie la alta, pot exista limite, mai mari sau mai mici, dar acest beneficiu este o formă de legiferare modernă şi în acord cu dezideratul pe care trebuie să îl urmărească urmărirea penală şi, în general, judecata în astfel de cazuri, care trebuie să se axeze în primul şi în primul rând pe recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat", a spus Alex Florenţa, informează AGERPRES.

El a precizat că această dispoziţie nu este o noutate, întrucât ea există şi în momentul de faţă, în Legea 241, doar că limita de care se poate beneficia este mai mică.

"Acest beneficiu pe care legea îl va oferi inculpaţilor trimişi în judecată sau cercetaţi pentru infracţiuni de evaziune fiscală este condiţionat de plata acestui prejudiciu şi a unor penalităţi suplimentare, în funcţie de stadiul procesual în care eşti dispus să achiţi prejudiciul voluntar. Ar fi impropriu şi imposibil să faci o analiză, neştiind din capul locului în momentul de faţă câţi dintre inculpaţi vor apela la acest beneficiu, pentru că nu este un beneficiu obligatoriu, este un beneficiu voluntar pus la dispoziţia inculpaţilor. Dar ce trebuie să înţelegem totuşi e faptul că această dispoziţie legală nu este o noutate, ea există şi în momentul de faţă, în Legea 241, doar limita de care beneficiezi este mai mică", a declarat procurorul general.

CONTEXT

Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei privind neconstituţionalitatea proiectului de lege iniţiat de Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă acesta se acoperă integral majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.

Este vorba despre Legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, adoptată în luna decembrie 2023 de Camera Deputaţilor.

Procurorul general Alex Florenţa a participat la inaugurarea sediului DNA Oradea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.