Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se apără Papa Francisc în scandalul binecuvântărilor pentru cuplurile de acelaşi sex

catholiclife.diolc.org
nunta casatorie

Papa Francisc a reacţionat la criticile aduse de catolicii conservatori față de binecuvântările pentru cupluri de acelaşi sex.

Departamentul pentru Doctrina Credinţei a emis un comunicat în care explică faptul că Papa Francisc a deschis posibilitatea acordării binecuvântărilor pentru cupluri de acelaşi sex atâta timp cât aceste binecuvântări nu fac parte din ritualurile bisericeşti obişnuite şi nu sunt acordate în relaţie cu uniunile civile şi căsătoriile, informează DPA, conform Agerpres.

Declaraţia istorică referitoare la cuplurile de acelaşi sex aprobată de papa Francisc luna trecută a reiterat faptul că sunt considerate licite doar relaţiile sexuale între un bărbat şi o femeie în cadrul căsătoriei.

Departamentul de la Vatican a mai subliniat că papa Francisc acordă o mare libertate bisericilor locale în ceea ce priveşte aplicarea noilor reglementări privind binecuvântările.

Un document publicat de Biroul doctrinal de la Vatican precizează că astfel de binecuvântări nu ar legitima situaţiile neregulate, ci ar fi un semn că Dumnezeu îi iubeşte pe toţi.

Conform noului document, preoţii catolici ar trebui să decidă de la caz la caz şi "nu ar trebui să împiedice sau să interzică apropierea Bisericii de oameni în orice situaţie în care aceştia ar putea căuta ajutorul lui Dumnezeu printr-o simplă binecuvântare".

Un cardinal conservator german, Gerhard Ludwig Müller, a descris aceste instrucţiuni drept ''blasfematoare''.

Nu este erezie

Departamentul pentru Doctrina Credinţei a precizat că acest cadru pentru binecuvântări emis de Francisc nu poate fi considerat ''eretic, contrar tradiţiei bisericii sau blasfemator''. Departamentul a subliniat că astfel de binecuvântări nici nu aprobă, nici nu justifică uniunile în afara căsătoriei.

''Vorbim de ceva care durează circa 10 sau 15 secunde. Are logică să negăm astfel de binecuvântări acestor doi oameni care le solicită?'', se mai spune în răspuns.

''Nu este mai adecvat să le sprijinim credinţa, oricât de mică sau de mare ar fi, să-i asistăm în slăbiciunea lor cu o binecuvântare divină şi să canalizăm această deschidere către transcendenţa care îi poate face să fie mai credincioşi Evangheliei?'', a precizat biroul.

Biserica Catolică consideră că atracţia faţă de persoanele de acelaşi sex nu reprezintă un păcat, dar actele homosexuale sunt un păcat. De la alegerea sa, în 2013, papa Francisc a încercat să facă Biserica Catolică, ce are 1,3 miliarde de credincioşi, să devină mai primitoare faţă de persoanele LGBT, dar fără a schimba doctrina morală privind activităţile homosexuale.

Papa Francisc denunţă ideologiile inflexibile

Papa Francisc a avertizat împotriva poziţiilor ideologice inflexibile, care pot împiedica Biserica să vadă realitatea şi să progreseze, la câteva zile după ce a aprobat declaraţia care autorizează binecuvântările pentru cuplurile de acelaşi sex.

''Să rămânem vigilenţi la poziţiile ideologice rigide care deseori, deghizate în bune intenţii, ne separă de realitate şi ne împiedică să progresăm'', a spus el. ''Suntem chemaţi în schimb să pornim şi să călătorim, precum Magii, urmând lumina care doreşte întotdeauna să ne conducă, câteodată de-a lungul unor poteci neexplorate şi a unor drumuri noi'', a spus el.

În timp ce deschiderea papei pentru binecuvântările acordate cuplurilor de acelaşi sex a fost apreciată de mulţi, vocile conservatoare au spus că ar putea zdruncina fundamentele credinţei şi ar putea provoca o schismă în sânul Bisericii.

De la alegerea sa de către Consorţiul Cardinalilor în urmă cu 10 ani, papa Francisc a decis să transforme Biserica într-un loc mai primitor pentru persoanele care se simt excluse, cum ar fi membrii comunităţii LGBT, dar fără a schimba vreo parte din învăţăturile Bisericii referitoare la teme morale.

Papa Francisc a afirmat că creştinii ar trebui să fie mereu neobosiţi şi deschişi la schimbare. ''Credinţa creştină, să nu uităm, nu trebuie să ne confirme sentimentul de siguranţă, să ne lase să ne instalăm în certitudini religioase confortabile şi să ne ofere răspunsuri rapide la problemele complexe ale vieţii'', a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.