Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se calculează greutatea porcului după tăiere. Cât costă în realitate un porc `în viu`

rfi.ro
porci

În perioada aceasta foarte mulți români caută să cumpere porci „în viu” direct de la micii fermieri, considerând că prețul mediu de 15 lei/kg este foarte bun, în comparație cu prețurile practicate în magazinele de specialitate.

În plus, au declarat cumpărătorii pentru Adevărul, una este când porcul este crescut „pe bătătură”, hrănit ca la carte, nu îmbuibat cu tot felul de substanțe care-l ajută să ia repede în greutate, „iar la prepararea termică să rămâi cu o palmă de carne dintr-un kilogram”.

„Vreau să cumpăr un porc întreg! Am vorbit deja cu un mic fermier care crește vreo 20 de porci pe bătătură. Mi l-am și ales! Am vorbit cu el și mi-a zis că îl vinde cu 15 lei/kg un porc în viu. Știu că o să fie și oase și grăsime, dar la magazin prețul slăninii tranșate costă cel puțin 16 lei/kg. Așa că îmi convine”, a declarat bărbatul pentru „Adevărul”.

Întrebat dacă și-a făcut un calcul, acesta a răspuns afirmativ. „Am ales un porc de 200 de kilograme, să rămân și eu cu ceva carne pentru toate preparatele de Crăciun. Soția mea face și cârnați și tobă, caltaboș, piftie, am să pun și slănina, fiartă în prealabil în zeamă de varză, la afumat. Așa că am nevoie de toate componentele porcului, inclusiv căpățâna. La 200 de kilograme aș plăti 3.000 de lei”, a spus bărbatul.

Dincolo de faptul că, dacă nu cumpără din magazine specializate trebuie să ducă bucăți de carne la laboratoarele ANSVSA pentru analiză, trebuie spus că greutatea inițială a porcului scade considerabil după tăiere.

Potrivit site-urilor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui.

Tradițional, imediat după ce a fost înjunghiat și a trecut timpul necesar scurgerii sângelui, gospodarii trec la pârlirea porcului, operațiune absolut necesară pentru obținerea unui șorici fraged. Și la această procedură porcul pierde din greutate. După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%.

Cum se calculează greutatea animalului, fără a-l urca pe cântar? Ar fi dificil să faci porcul să se urce pe cântar și să stea liniștit până poți citi greutatea indicată. Dar specialiștii în creșterea porcilor folosesc frecvent o formulă, bazată pe măsurători, potrivit Agrointel.ro.

Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada

Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului.

Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.

Formula de calcul:

G = C x C X L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativă a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferinţa porcului

69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa = G x 0,72

Model calcul:

L= 1,02 m

C = 1,27 m

G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg

Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.

Asta înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.

De la 15 lei/kg, prețul ajunge la 21 lei/kg

Aplicând acest procent de 28% la o greutate a porcului de 200 de kilograme, rezultă că bărbatul care l-a cumpărat va rămâne cu doar 144 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 3.000 de lei, adică aproape 21 lei/kg.

Chiar și așa prețul ar putea fi avantajos, având în vedere că doar prețul unui kilogram de șorici este cuprins între 28 lei/kg și 50 lei/kg, dacă este vândut vrac, și chiar la 70 lei/kg dacă este vândut tăiat fideluță, în caserole de 100 de grame ambalate în vid. Desigur, pe piață există și speculanți care pot vinde această delicatesă chiar și cu 100 lei/kg.

Și prețul mușchiulețului de porc variază în funcție de magazin și de cerere, de la 35-39 lei/kg chiar și la fabuloasa sumă de 270 lei/kg dacă este etichetat BIO.

În ce privește ceafa, costul acesteia este cuprins între 13-15 lei/kg (în ofertele promoționale ale unui lanț de supermarketuri) și 30-40 lei/kg.

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

Obiceiul de tăiere al porcului se păstrează și în 2022. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți, potrivit ansvsa.ro.

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

• Pistolul cu glonte captiv

• Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.