Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se diagnostichează și cum se tratează unul din cele mai frecvente cancere ale bărbatului

Cancerul de prostată a fost al doilea cel mai frecvent tip de patologie oncologică la bărbați, în România, anul trecut, după cancerul pulmonar, cu o incidență de aproximativ 15%. O cauză importantă de mortalitate la bărbat, cancerul de prostată se dezvoltă lent și evoluează un timp îndelungat fără simptome, la nivelul zonei periferice a prostatei. Această glandă a sistemului reproducător masculin are multiple roluri în organism: secretă fluid ce intră în compoziția lichidului seminal, are rol în micțiune, dar și în funcția erectilă.

Simptomele cele mai frecvente sunt urinările frecvente, în cantități mici, deseori cu senzație de urinare pe parcursul nopții, dificultăți la urinare sau ejaculare, disfuncții erectile, prezența de sânge în urină, scăderea presiunii jetului urinar.

Factorii de risc pentru cancerul de prostată includ vârsta avansată, istoricul familial de cancer, obezitatea, fumatul, expunerea la agenți toxici, episoadele recurente de prostatită. Odată cu avansarea în vârstă, mai ales după trecerea pragului de 50 de ani, este recomandată vizita la medicul urolog în vederea începerii screeningului pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată. Bărbaților li se recomandă evaluare urologică anuală, dublată de dozarea antigenului specific prostatic. Analizele includ și analiza urinei, examenul ecografic al aparatului urinar (rinichi, vezică, prostată) sau ecografia transrectală. În cazul unor suspiciuni de cancer de prostată, medicul urolog va recomanda efectuarea unui examen imagistic prin rezonanță magnetică (IRM) multiparametric.

Dacă se menține suspiciunea pentru acest diagnostic, este necesară puncția biopsie prostatică. În plus față de biopsia clasică, diagnosticul de cancer de prostată poate fi realizat prin fusion biopsy, o manevră care fuzionează în timp real imaginile de la IRM multiparametric cu imaginea ecografică obținută în timp real. Pentru acest tip de biopsie, medicii folosesc ecograful bk3000, de ultimă generație, dotat cu software-ul bkFusion, crescând astfel semnificativ acuratețea și precizia puncțiilor în cazul tumorilor prostatice de mici dimensiuni.

Odată confirmat diagnosticul, planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte și poate include:

Indicația pentru tratamentul chirurgical asistat robotic se stabilește în funcție de extensia tumorală și de opțiunile pacientului. Robotul chirurgical oferă chirurgului posibilitatea de a exciza toate structurile anatomice afectate în acest tip de cancer, prezervarea sfincterului uretral extern, a continenței urinare, a elementelor neurovasculare ce învelesc prostata, manevrate cu grijă, ceea ce duce la recuperarea potenței pacienților după această intervenție majoră.

Spitalul Clinic SANADOR oferă o multitudine de opțiuni de diagnostic și tratament pentru cancerul de prostată. Astfel, la SANADOR pot fi efectuate toate investigațiile preliminare pentru screeningul cancerului de prostată. De asemenea, SANADOR asigură și accesul la examenul IRM multiparametric al prostatei prin RMN 3 Tesla, cea mai precisă investigație pentru screeningul imagistic al cancerului de prostată. Pentru biopsie prostatică, Spitalul Clinic SANADOR dispune de ecograful bk3000, cel mai avansat pentru fusion biopsy.

Pentru tratament, Spitalul Clinic SANADOR asigură accesul la toate tipurile de intervenții chirurgicale indicate, inclusiv la chirurgia robotică realizată cu sistemul robotic de ultimă generație da Vinci Xi, de medici cu talent chirurgical de excepție și experiență vastă. Chirurgia robotică este metoda de elecție pentru cazurile cu indicație de tratament curativ.

Centrul Oncologic SANADOR completează gama de tratamente recomandate în cancerul de prostată, cu servicii avansate de radioterapie și oncologie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.