Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se faultează România în Cazul gropilor de gunoi. Gropi închise de zeci de ani apar ca fiind funcționale, iar UE ne sancționează dur

Biz Brasov
retele electrice groapa de gunoi

România este pe procedura de infrigement pentru problema gropilor de gunoi. E plină țara de gropi de gunoi neconforme, iar autoritățile române trebuie să se miște repede pentru a nu risca procese la Curtea Europeană de Justiție. Numai că liste gropilor de gunoi active date de autoritățile de la București spre Bruxelles e plină de greșeli – gropi de gunoi închise de zeci de ani sunt pe hârtie încă deschise.

Vezi și: Încă un pas spre BULETINELE cu semnătură ELECTRONICĂ: actelele vor avea și un certificat digital

Este și cazul a două gropi de la Brașov. Culmea este că în urma testelor de mediu repetate cele două gropi NU mai reprezintă nici un pericol pentru mediu și au ZERO poluare.

În cadrul vizitei pe care ministrul mediului, Costel Alexe, a efectuat-o în cursul de zilei de luni la Brașov, una dintre temele abordate în discuțiile cu primarul George Scripcaru și cu experții de mediu a fost cea a închiderii celor două rampe de deșeuri din Timiș-Triaj, cea de deșeuri industriale nepericuloase, respectiv cea de deșeuri menajere, rampe în care nu se mai depozitează deșeuri de peste 25 de ani.

Conform analizelor făcute de către o firmă de specialitate din domeniu, care au stat la baza întocmirii unui bilanț de mediu, ambele depozite sunt inerte, ceea ce înseamnă că nu ar trebui o procedură complicată de închidere, deoarece nu mai prezintă un pericol pentru mediu.

,,Sincer nu știu ce caută cele două depozite în anexa la hotărârea de guvern cu privire la închiderea depozitelor neconforme. Ambele depozite, atât cel industrial, cât și cel menajer, sunt inerte. Am făcut analize a apei freatice, a apei de suprafață, a aerului, am făcut foraje în depozite. Concluzia este una singură, poluarea este 0. Având în vedere prevederile legale care precizează că rampele în care s-a sistat depozitarea deșeurilor înainte de 2007 și care, în urma bilanțului de mediu rezultă că nu mai poluează, se pot închide simplificat. Ceea ce înseamnă costuri mult mai mici, iar lucrările de închidere pot începe imediat, pentru că că există fondurile necesare. Cu 10-20% din suma necesară închiderii unui depozit neconform, se pot închide depozitele și se poate amenaja și parcul”, a declarat Doina Sofrone, reprezentant Argif Proiect, firma care a realizat bilanțul de mediu.

„La nivel național avem astăzi 46 de astfel de depozite care sunt supuse unei proceduri de infringement în relația cu Comisia Europeană. Avem și câteva cazuri în țară, cum sunt și cele două de la Brașov (în care soluția pare mai simplă, pentru că depozitele s-au închis natural, n.n.). Au fost nenumărate discuții între mine și primarul George Scripcaru și o serie de întâlniri între cei de la APM Brașov și cei din aparatul tehnic al primăriei cu Mircea Fechet, secretarul de stat din minister responsabil cu acest subiect, pentru că vrem să facem o procedură simplificată, în urma unor studii de specialitate, și cele două depozite să devină spații verzi, create de către municipalitatea Brașov. Întotdeauna Ministerul Mediului va sprijini crearea de noi zone verzi, care să fie amenajate  în beneficiul cetățenilor”, a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la finalul întâlnirii avute cu autoritățile locale și județene.

„Am discutat și astăzi cu domnul ministru și cu ceilalți factori de decizie din minister despre închiderea simplificată a celor două depozite. La discuții a fost prezent și consultantul pe care îl avem în această problemă. Am prezentat și domnului ministru, și colegilor din minister, toate detaliile de specialitate. Urmează ca la nivelul ministerului, în câteva săptămâni, să se ajungă la o soluție și, după aceea, să putem aplica formula închiderii simplificate de care vorbim. Toate studiile și bilanțurile de mediu pe care le-am făcut arată că lucrurile sunt în regulă. Diferența între ce este estimat ca și cost pentru lucrările necesare acum și închiderea preconizată inițial este de multe milioane de euro, iar dacă mergem pe procedura simplificată, vom transforma o suprafață foarte mare în zonă verde, cu activități de agrement, iar banii rămași îi putem folosi pentru alte lucruri necesare Brașovului, cum ar fi grădinițe, creșe, sistematizări sau alte investiții. Eu sunt optimist din acest punct de vedere, pentru că de atâta timp discutăm de treaba aceasta, iar soluția la care s-a ajuns este una bună, și pentru România, și pentru municipiul Brașov, și pentru minister. După ce misterul și APM vor ajunge la o procedură, noi vom elibera un certificat de urbanism pentru soluția propusă, iar apoi vom trece la treabă, sper ca în câteva luni“, a precizat George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.

Conform rezultatelor din bilanțul de mediu, Primăria a demarat procedura pentru schimbarea încadrării din clasa B în clasa C, adică depozit inert, iar după închiderea simplificată a acelor două depozite, Municipalitatea și-a propus să amenajeze zonă verde pe o suprafață de aproximativ 22 de hectare, în așa fel încât să poată fi utilizată ca parc și zonă de agrement. Se pot amenaja piste de biciclete, zone de plimbare, diferite jocuri în aer liber, tiroliene etc. Lucrările presupun modelarea corpului depozitului, adunarea sa în spațiul care este al Municipiului Brașov, acoperirea cu pământ, acolo unde mai este necesar, și lucrări de amenajare, în funcție de destinația ce o va primi și de proiectul ce va fi elaborat. O mare parte din această suprafață este înverzită în mod natural.

Depozitele Timiș Triaj au început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940 și au fost utilizate pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.) și deșeuri menajere. Activitatea de depozitare a încetat practic în anul 1992.

Proprietarul terenului până în 1990 a fost Statul Român, iar ulterior, abia  în perioada 2014-2016 s-a reglementat situația juridică a terenului și se atestă apartenența la domeniul privat al Primăriei Municipiului Brașov.

„Rampa de deșeuri industriale nepericuloase a municipiului, după vânzarea întreprinderii Tractorul, a rămas nevândută și a intrat în sarcina Primăriei Brașov, pentru a fi închisă. Primăria a analizat această posibilitate și, din cauza sumelor extrem de mari ce ar trebui cheltuite, a hotărât efectuarea unui bilanț de mediu nivel II, pentru a vedea dacă acest depozit mai are influență asupra factorilor de mediu – apă, sol, aer. În urma măsurătorilor și verificărilor efectuate în cadrul acestuia s-a constatat că depozitul nu mai reprezintă un pericol și se propune închiderea sa prin procedură simplificată, adică trecerea lui din clasa de încadrare B în clasa C, respectiv «depozit inert». Asta înseamnă că nu avem emisii de gaze, nu se poluează apa freatică, iar pământul nu mai este poluat pentru că la acest depozit a fost sistată activitatea de depozitare de 30 de ani“, preciza viceprimarul Laszlo Barabas, în urmă cu câteva luni.

Potrivit Bilanțului de mediu pentru fiecare dintre cele două depozite, bazat pe prelevarea de probe de apă subterană (fântâni localnici și foraj de apă executate în acest scop), de apă de suprafață, de sol și de aer, indicatorii de calitate a mediului se află în limite normale, cu unele depășiri în indicii de calitate sol care nu ajung însă la valorile de alarmă, și doar în stratul superior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.