Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se raportează cele două tabere la decizia CCR

CCR

Decizia CCR prin care se remarcă existența unui conflict juridic instituțional în anchetarea OUG 13 de către DNA a pus pe jar opinia publică. Din ambele tabere au apărut reacții care mai de care mai virulente.

Demisia șefei DNA

Pentru contestatarii DNA, decizia Curții Constituționale a picat cum nu se poate mai bine. Nu este pentru prima dată când se cere demisia Laurei Codruța Kovesi, dar dacă până acum se făcea în majoritatea cazurilor în spiritul celor declarate de persoane cercetate penal, acum demisia se cere de la adăpostul unei decizii a Curții Constituționale. Sebastian Ghiță este unul dintre cei care a mai vorbit despre încălcarea principiului separației puterilor în stat. Dar, după cum spuneam, una este să declare el acest lucru și alta să o decidă judecătorii constituționali.

Tăriceanu dă de pământ cu DNA

După proteste masive de stradă care au părut să împartă România în două, decizia de azi a CCR are același efect. Dacă simpatizanții actualei puteri vor vorbi de acum înainte mai mult ca niciodată despre abuzurile DNA, susținătorii luptei anticorupție readuc în prim-plan o problemă mai veche:

Politizarea Curții Constituționale

Odată cu decizia de azi a reînceput să se vorbească despre politizarea CCR. Mai mulți utilizatori din mediul online amintesc istoria președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu. Fost membru FSN, PDSR, PSD și deputat între 2000 și 2008, trecutul politic al acestuia este scos la înaintare ca o motivare a deciziei de azi a Curții.

Fără doar și poate, astăzi, DNA a încasat o lovitură serioasă. O acuzație făcută de mai mulți cercetați penal este validată de la cel mai înalt nivel, iar validarea unei acuzații se poate transforma în plan emoțional în validarea tuturor acuzațiilor în care DNA este scos țap ispășitor pentru „vânătoarea de politicieni” din ultimii ani.

Pe de altă parte, dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?

De acum încolo, lupta pro și contra DNA va fi cu atât mai dură. CCR intră și ea într-o asemenea luptă, obiectivitatea fiindu-i pusă la îndoială. Polarizarea dintre cele două tabere va menține o stare de neîncredere în sistemul din România. Ceea ce se anunța o posibilă lovitură finală pentru actualul guvern se întoarce înapoi cu un efect de bumerang. În final, măcar Grindeanu și miniștrii săi nu vor mai putea spune de acum înainte că nu sunt lăsați să-și implementeze programul de guvernare și vor începe să fie analizați în funcție de performanțe. Prima lună din 2017 nu vine cu vești prea bune, senatorul liberal Carmen Hărău declarând că veniturile pe ianuarie 2017 au scăzut cu 5.7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce cheltuielile au crescut cu 3.5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.