Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum te aperi de Coronavirus: SFATURILE Ministerului Sănătății / Cum se transmite, care sunt simptomele

Facebook
coronavirus

Au aterizat duminică în România primele avioane cu pasageri veniți din Italia, unde 11 orașe se află în carantină, 3 oameni au murit și coronavirusul se extinde de la o zi la alta. În Italia se află una din cele mai mari comunități de români din diaspora. De asemenea, alți români din Italia au intrat în țară în ultimele zile cu mașinile personale sau cu microbuze. Până la această oră nu s-a înregistrat niciun caz de coronavirus în România. Raed Arafat a declarat ca nu exista vaccin pentru coronovirus si ca sunt putine sanse ca Romania sa fie evitata de coronavirus. Autoritățile îndeamnă populația să nu-și ia informațiile din surse neoficiale și să meargă pe mâna informațiilor medicilor. Institutul Național de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătății, a dat publicității un set de documente UTILE pentru apărarea de o infecție cu coronavirus:

Ce sunt coronavirusurile?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om.
Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
Ce este 2019 n-CoV?
Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.
Care este sursa acestui focar epidemic?
Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.
Cum se transmite?
Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată. Este considerată şi transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.
Se transmite de la om la om?
Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.
Care este perioada de incubaţie?
De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile.
Care sunt simptomele?
Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însa au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.
Simptomele pentru infecţia cu 2019-nCoV observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).
Care sunt opțiunile de tratament?
Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.
Exista vaccin?
Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.
Cine este la risc pentru infectia cu 2019 n-CoV?
Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc in zonele afectate de 2019 n-CoV, persoanele care au contact cu persoanele infectate inclusiv personalul medical.
Recomandări generale pentru protejarea sănătății
În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentați sigură:
- Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
- Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini; - Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
- Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană
OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Se recomandă călătorilor spre zonele afectate (în prezent China- Wuhan, provincia Hubei ):
- evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
-  spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
- acoperirea nasului și a gurii în timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului, și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.
- evitarea contactului direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele atunci când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou;
- evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.
Pentru călătorii care se întorc din China - Wuhan provincia Hubei şi care prezintă semne clinice, de boală se recomanda :
- să se prezinte la cabinetul medical al aeroportului și sa menționeze istoricul de călătorie , dacă prezintă semne clinice de boală la sosirea pe aeroport,
- să sune la 112 şi să se prezinte imediat la Spitalul/Secţia de Boli Infecţioase dacă prezintă semne clinice de boală într-un interval de 14 zile de la  revenirea în țară. Pentru a preveni transmiterea infecţiei persoanelor din jur, acestia trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o mască de protecţie.
----------------------
Sfaturi privind utilizarea măștilor în comunitate, în timpul îngrijirii la domiciliu și în spitale în contextul situației actuale de circulație a noului coronavirus (2019-nCoV)
Sfaturi generale
Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.
Purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.
În comunitate
Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui:
 să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri);  să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii  (de ex. tuse, strănut);
 să-și spele frecvent  mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;
 să utilizeze tehnica de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acoperă nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă și săpun;
 să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor;
 să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.
Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să respecte indicațiile de mai sus și următoarele:
 să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil;  să urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvată a măștilor
Reguli de utilizare a măștilor
Utilizarea și eliminarea corespunzătoare a măștii reprezintă una din măsurile eficiente pentru a limita transmiterea noului coronavirus
- în timpul utilizării, trebuie să evitați atingerea măștii;
-  să îndepărtați masca folosind tehnica adecvată (nu atingeți partea din față, ci îndepărtați snururile din spate), acțiune urmată de spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun;
- să nu reutilizați măștile de unică folosință.
- Măștile cu pânză (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situație
În spitale
Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:
 să poarte mască în timp ce se află în zonele de așteptare/ triaj sau în timpul transportului în spital;
 să poarte mască atunci când stau în zonele de așteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate;
Atunci când sunt izolate în încăperi individuale, în lipsa altor persoane, acestea pot să nu poarte mască, dar trebuie să-și  acopere gura și nasul cu șervețele de unică folosință atunci când tușesc sau strânută, pe care le aruncă IMEDIAT după utilizare și se spală pe mâini cu apă și săpun.
Personalul medical trebuie:
 să poarte mască atunci când intră într-o cameră în care sunt internați pacienții suspectați sau confirmați cu infecție cu noul coronavirus (2019-nCoV) și în orice situație în care îngrijesc un pacient suspect sau confirmat;
 să utilizeze o mască de protecție respiratorie ( N95 certificat NIOSH, EU FFP2 sau echivalent), atunci când efectuează proceduri ce pot genera aerosoli (de ex. intubația traheală, ventilație noninvazivă, traheotomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubație și bronhoscopie).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.