Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum te poate ajuta iodoterapia?

Radu Pop
iodoterapie

Tratamentul cu iod radioactiv sau iodoterapia este o metodă de radioterapie internă indicată în afecțiuni ale glandei tiroide, în principal cancerul tiroidian diferențiat (papilar, folicular și cu celule Hurthle), dar și în unele tipuri de hipertiroidism – boala Basedow-Graves, numită și gușa exoftalmică, sau în gușa nodulară ori multinodulară toxică atunci când acestea nu răspund la alte tratamente.

Iodoterapia se bazează pe faptul că singurele celule din organism care pot capta iodul sunt cele ale glandei tiroide. Astfel, se administrează pe cale orală capsule de iodură de sodiu care conțin un izotop radioactiv al iodului, I-131, cu rol esențial în distrugerea parțială sau totală a celulelor tiroidiene prin radioactivitatea eliberată. Avantajul acestei metode este că poate fi distrus inclusiv țesutului tiroidian rămas în urma intervenției chirurgicale, dar și celulele canceroase metastatice răspândite în diferite zone ale corpului.

După administrarea iodului radioactiv, pacientul trebuie izolat câteva zile, până la eliminarea iodului și scăderea nivelului de radiație. Din acest motiv, iodoterapia se poate administra numai în condiții speciale, cum sunt cele create pe Secția de Terapie Izotopică din Centrul Oncologic SANADOR. Aici, pacienții sunt cazați în saloane special amenajate, cu pereții, ușile și tavanul cu conținut de plumb pentru protecție împotriva radiațiilor, beneficiind totodată de toate condițiile de confort.

Beneficiile pe care le are iodoterapia pentru cancerul tiroidian au fost demonstrate prin studii recente, în care s-a evidențiat o scădere a ratei de recidivă a bolii după extirparea chirurgicală a glandei tiroide, precum și o îmbunătățire considerabilă a prognosticului de supraviețuire – acesta fiind de 90% la două decenii de la efectuarea tratamentului.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai complex centru medical privat din România dedicat diagnosticului și tratamentului cancerului, oferă acces pacienților diagnosticați cu cancer tiroidian la servicii moderne de radioiodoterapie, în cadrul Secției de Terapie Izotopică, prima de acest tip din sistemul medical privat. Pacienții beneficiază de managementul integrat al afecțiunii endocrine, având acces la medici endocrinologi foarte bine pregătiți și la intervenții chirurgicale endocrine realizate de medici chirurgi cu supraspecializare și cu experiență în domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.