Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum trebuie fiartă fasolea pentru un efect mai benefic: 'Leguminoasele boabe trebuie să fie prezente în meniu de minim două ori pe săptămână'

Radu Pop
YouTube
iahnie de fasole

Cum trebuie fiartă fasolea pentru un efect mai benefic: 'Leguminoasele boabe trebuie să fie prezente în meniu de minim două ori pe săptămână'

Dacă nu e fiartă corect, fasolea poate duce la apariţia unor probleme digestive. Fasolea uscată este un un aliment-medicament, cu numeroase beneficii pentru organism. Asociația Americană de Diabet recomandă persoanelor care suferă de această boală să o includă la câteva mese în fiecare săptămână.

Pentru a beneficia de calitățile nutritive, fasolea trebuie pusă la umflat înainte de a fi gătită. În acest mod, va fierbe mai repede și sunt eliminate gazele care dau disconfort digestiv. Merdicul Mihaela Bilic a explicat pentru stirileprotv.ro, cum trebuie să procedeze gospodinele îniainte de a găti fasole uscată:

„Trebuie pusă de cu seară la umflat în apă, pe care ar trebui să o schimbi de 2-3 ori, apoi să o dai în clocot o dată și abia a doua oară să o lași să fiarbă până la capăt și să prepari mâncarea definitiv.

Dacă ar fi să ne luăm după recomandările nutriționale, leguminoasele boabe trebuie să fie prezente în meniu de minim 2 ori pe săptămână, indiferent că e vorba de fasole, mazăre, linte sau năut”, a spus Bilic.

„Fasolea, mazărea, lintea și năutul se mănâncă cu pâine, orez, paste făinoase sau porumb. Prin această combinație acoperim necesarul zilnic de lizină și metionină, doi aminoacizi esențiali pentru echilibrul organismului. Pentru diversitate puteți să alternați fasolea cu lintea, există în mai multe variante de culori. Lintea are avantajul că nu balonează și nu fierbe atât de greu precum fasolea”, arată Bilic.

Vezi si: Beneficiile consumului de murături: sunt extrem de bogate în diverse vitamine şi minerale.

Conserva

De asemenea, nutriționistul arată că la fel de bune sunt si boabele de fasole din conserve. Aici însă trebuie să fim atenți la un singur aspect.

„Fasolea din conserve e gata fiartă, chiar super-fiartă, așa că nu vă rămâne decât să puneți restul ingredientelor și în câteva minute mâncarea e gata.”

Conserva e un produs sterilizat prin căldură, deci nu conține E-uri și agenți de conservare. Alegeți sortimentele „curate", care au pe etichetă numai 3 ingrediente: boabe de fasole, apă și sare”.

Medicii nutriţionişti recomandă ca din grupa alimentelor bogate în proteine să consumăm două-trei porţii pe zi. Dacă renunţăm la carne, lapte, ouă şi brânză, care sunt cele mai la îndemână surse de proteine, atunci e musai să consumăm leguminoase – fasole, mazăre, linte şi soia, care conţin cea mai mare cantitate de proteine dintre toate vegetalele, precum şi nuci, năut şi arahide.

O porţie de leguminoase înseamnă 100 de grame (o jumătate de cană) de boabe de fasole, soia sau linte; 125 de grame de tofu sau produse din soia; 175 de grame de lapte de soia.

Vezi și: Alimentele pe timp de iarnă necesare pentru o mai bună sănătate: 'Sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii!'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.