Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prognoza meteo pentru intervalul 2-15 februarie: Temperaturile scad; revin ninsorile

vreme

Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele doua saptamâni o vreme care se încadreaza, în general, în limite normale pentru aceasta perioada, cu exceptia weekendului urmator, când temperatura maxima va scadea spre un grad Celsius în majoritatea zonelor, iar probabilitatea de precipitatii slabe sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare va fi mai mare, reiese din prognoza meteo valabila pentru perioada 2-15 februarie 2015, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

În Banat, pâna în data de 6 februarie, valorile termice vor fi în general mai ridicate fata de mediile climatologice caracteristice perioadei, cele maxime urmând sa mai creasca usor, pâna spre o medie regionala de 6 grade Celsius, iar cele minime se vor situa, în medie, între -4 si un grad Celsius. Racirea estimata spre finalul primei saptamâni de prognoza va determina un regim termic usor mai coborât decât cel obisnuit în prima jumatate a lunii februarie, respectiv temperaturi diurne în jurul mediei de un grad si minime care, în cele mai reci nopti, pot coborî spre o medie de -7 grade. Spre finalul intervalului este probabila o crestere usoara a valorilor termice, spre medii ale temperaturilor maxime de doua-trei grade Celsius si de -4 grade ale valorilor minime. Temporar, se vor semnala precipitatii mixte, pe arii mai extinse si mai importante cantitativ, în perioada 5-7 februarie.

În Crisana, în primele doua zile ale intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, cu medii regionale ale maximelor de 3-4 grade si de -5...-2 grade ale minimelor. Între 4 si 6 februarie, temperatura va creste usor, astfel încât se vor atinge valori termice diurne în jur de 6 grade si medii ale minimelor de zero grade. Apoi, începând cu 7 februarie si pâna la sfârsitul celei de-a doua saptamâni, racirea prognozata va însemna temperaturi maxime, în medie, de la minus un grad la zero grade, usor mai ridicate spre finalul intervalului si minime la nivelul regiunii, între -8 si -6 grade. Prin urmare a doua parte a intervalului va fi caracterizata printr-o vreme mai rece decât în mod obisnuit în aceasta perioada. Precipitatiile vor fi slabe la începutul acestei saptamâni, predominant sub forma de ninsoare, urmând ca, în intervalul 5-7 februarie, sa devina moderate cantitativ si sa fie mixte. Probabilitatea de precipitatii va scadea dupa 7 februarie, astfel ca doar pe arii restrânse va mai ninge slab.

În Transilvania, temperatura aerului va fi în scadere usoara la începutul intervalului de prognoza, astfel încât ziua de 3 februarie va fi caracterizata de o vreme normala termic pentru aceasta perioada, respectiv maxime în jurul valorii de doua grade si o medie a minimelor de între -7 si -6 grade. La mijlocul saptamânii se estimeaza o crestere de temperatura, pâna spre medii ale maximelor de 6 grade si minime apropiate de zero grade Celsius. Procesul de racire ce va începe cu data de 7 februarie va însemna, pentru aceasta regiune, maxime predominant negative, în jur de minus doua grade si minime la o medie regionala de -10 grade. Ca urmare, vremea va deveni rece, local geroasa pe timpul noptilor si al diminetilor. Saptamâna va debuta cu precipitatii slabe, predominant sub forma de ninsoare, însa în zilele de 5, 6 si 7 februarie sunt prognozate si ploi sau lapovita, ce ar putea favoriza depunerile de polei. Ninsori, în general mai slabe cantitativ, se vor semnala si în intervalul 8-11 februarie.

În Maramures, vremea va fi în general apropiata de normalul termic specific acestei perioade pâna în data de 6 februarie, astfel ca sunt asteptate medii ale valorilor maxime în jur de 4 grade si între -3 si minus un grad ale celor minime. Exceptie va face ziua de 3 februarie, când temperatura va fi mai scazuta, cu maxime de doua grade si minime de -6...-5 grade, la nivelul regiunii. Racirea estimata spre finalul primei saptamâni de prognoza va determina coborârea regimului termic diurn la o medie în jur de minus doua grade, iar în cele mai reci nopti minimele termice se pot situa în jurul valorii de -10 grade. Va ninge, în general slab, în primele zile ale intervalului, iar în 5 si 6 februarie precipitatiile vor deveni moderate cantitativ. Probabilitatea de aparitie a ninsorilor slabe va fi ridicata si în perioada 7-11 februarie.

În Moldova, regimul termic din primele zile ale intervalului va fi usor mai ridicat decât cel obisnuit în aceasta perioada. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 3-4 grade, iar a celor minime va scadea spre -4 grade în 4 februarie si va fi în jur de zero grade Celsius, în 6 februarie. Racirea vremii este estimata si în aceasta regiune, începând cu data de 7 februarie, astfel încât, pâna spre finalul intervalului, temperatura va avea valori sub mediile multianuale. Vor fi maxime în general negative, în medie de minus doua grade si zero grade si minime nocturne, ce pot coborî în cele mai reci nopti, pâna spre -10...-9 grade. În intervalul 5-6 februarie se vor semnala precipitatii, la început mixte, apoi mai ales ninsori, posibil importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea de aparitie a ninsorilor va fi în general redusa. Izolat se va semnala polei.

În Dobrogea, vremea va fi calda pentru începutul lunii februarie în primele zile de prognoza. Dupa o usoara scadere de temperatura în 3 februarie, valorile termice diurne vor ajunge la o medie regionala de 10-11 grade, în 5 si 6 februarie. Aceeasi evolutie se estimeaza si pentru valorile minime de temperatura, respectiv o scadere a acestora pâna în jurul valorii de minus un grad în 4 februarie, iar în urmatoarele doua zile, o crestere semnificativa spre o medie de 4-5 grade. Scaderea de temperatura se va produce începând de vineri, 7 februarie, urmând ca regimul termic sa se situeze sub mediile climatologice specifice acestei perioade, pâna aproape de finalul intervalului. Mediile maximelor termice se vor apropia de limita de înghet, respectiv între zero si doua grade, iar în noptile cele mai reci din a doua saptamâna de prognoza sunt posibile valori sub -5...-6 grade. Pâna în data de 7 februarie, temporar, vor fi mai ales ploi, în general slabe cantitativ. Ulterior, probabilitatea de precipitatii va fi mai mica, cu exceptia zilelor de 11 si 12 februarie, când vor fi posibile ninsori.

În Muntenia, regimul termic din prima saptamâna de prognoza se va mentine peste cel mediu specific pentru aceasta perioada din an. Valorile maxime vor fi în crestere, de la o medie în jur de 6 grade, spre 8, chiar 9, 10 grade în ziua de 5 februarie. În ceea ce priveste temperatura din timpul noptilor, în primele zile va scadea, astfel ca media minimelor din dimineata zilei de 4 februarie va fi de -4...-3 grade, ca apoi sa creasca în urmatoarele doua zile, la valori usor pozitive, între un grad si doua grade. Racirea vremii se va resimti dupa data de 8 februarie, iar valorile termice maxime nu vor mai trece la nivel regional de unu-doua grade. De asemenea, noptile vor deveni tot mai reci în a doua saptamâna de prognoza, temperatura urmând sa coboare în timpul celor mai reci nopti pâna în jurul valorii de -8 grade. În intervalul 5-7 februarie, vor fi precipitatii moderate cantitativ, mixte. Ulterior, doar pe arii restrânse vor mai fi posibile precipitatii slabe, de aceasta data predominant sub forma de ninsoare.

În Oltenia, în perioada 2-7 februarie, regimul termic se va mentine peste normalul specific acestei perioade. Mediile temperaturilor maxime vor fi în crestere usoara, spre 7-8 grade, în 5 si 6 februarie. Valorile minime din aceasta perioada vor avea variatii mai mari, astfel ca, în ziua de 4 februarie, se va înregistra o medie de -4 grade, iar în urmatoarele doua zile, se va consemna o crestere importanta, pâna spre doua grade Celsius. Dupa acest interval cu vreme mai calda, urmeaza o racire si sunt estimate medii ale maximelor foarte apropiate de limita de înghet si minime care, la nivelul regiunii, se vor situa între -8 si -6 grade. Precipitatii mixte, posibil însemnate cantitativ, se vor semnala în intervalul 5-7 februarie. Ulterior, doar pe arii restrânse mai sunt de asteptat ninsori slabe.

La munte, intervalul va debuta cu o scadere usoara de temperatura, respectiv medii regionale ale valorilor maxime în jur de -4 grade si ale celor minime între -10 si -9 grade, în data de 4 februarie. Ulterior, în zilele de 5 si 6 februarie, se va încalzi usor, astfel încât, pe timpul zilei, temperatura va fi în jur de zero grade Celsius, iar media temperaturilor nocturne va fi de -4 grade. Va urma o racire semnificativa, media maximelor urmând a coborî spre -8 grade, în 9 si 10 februarie, iar a celor minime sa fie între -13 si -14 grade. Spre finalul intervalului este posibila o crestere de temperatura, spre medii ale valorilor diurne de -4 grade si de -10 grade în timpul noptilor. Ninsori importante cantitativ, dar trecator si precipitatii mixte la altitudini mai mici, se vor semnala în intervalul 5-7 februarie. În restul intervalului, doar pe arii restrânse va mai ninge slab.

Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.