Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va fi vremea în urmatoarele 2 săptămâni

zapada

Valorile termice prognozate de meteorologi pentru urmatoarele doua saptamâni vor fi, în general, peste cele specifice perioadei, atât pe durata zilei, cât si pe timpul noptilor, iar începând din 18 ianuarie va creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte în majoritatea regiunilor, dar si a ninsorilor în zona montana, potrivit prognozei valabile pentru perioada 12 - 25 ianuarie 2015, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

În Banat, în prima saptamâna, valorile maxime ale temperaturii se vor situa în general cu mult peste cele specifice perioadei, cu medii de 4-6 grade, în 12 si 15 ianuarie, si 7-9 grade în celelalte zile. Minimele cele mai scazute vor fi în dimineata de 14 ianuarie (-4 grade), în restul intervalului fiind de asteptat între -3 si -1 grad Celsius, în medie, dar cu valori mai mari în zona de deal. În cea de-a doua saptamâna se estimeaza un regim termic mai constant, cu valori în continuare peste cele climatologic normale, cu maxime în medie de 5-7 grade si minime cuprinse între -2 si 0 grade Celsius. În prima saptamâna a intervalului de referinta, precipitatiile vor lipsi, dupa care, începând din jurul datei de 18 ianuarie, va creste probabilitatea pentru precipitatii mixte, cu caracter temporar.
În Crisana, în prima saptamâna de prognoza, temperatura aerului va avea unele oscilatii, dar valorile maxime se vor situa, în marea lor majoritate, peste cele specifice perioadei, cu medii de 3-5 grade, în zilele de 12 si 15 ianuarie, si între 6 si 8 grade în celelalte zile. Variatii vor fi si în privinta regimului termic nocturn, cu minimele cele mai scazute în dimineata de 14 ianuarie, când vor fi în medie -4 grade, în restul intervalului fiind asteptate valori între -3 si minus un grad, dar cu valori mai mari în zona de deal. În cea de-a doua saptamâna se estimeaza un regim termic relativ constant, cu valori în continuare peste cele climatologic normale, cu maxime de 4-6 grade si minime de la -2 la zero grade, mediat pe regiune. În prima saptamâna a intervalului de referinta, precipitatiile aproape vor lipsi, dar începând din 18 ianuarie va creste probabilitatea pentru precipitatii mixte, cu caracter temporar.
În Transilvania, intervalul va debuta cu o vreme destul de rece pe timpul noptilor, când vor fi valori în medie de -9...-7 grade, chiar scazute în dimineata zilei de 14 ianuarie, în special în depresiuni. Pentru cea de-a doua saptamâna se estimeaza un regim termic nocturn în medie de -6...-3 grade. Pe parcursul zilelor, temperaturile se vor situa în marea lor majoritate peste cele specifice perioadei din an, în medie de la doua grade la 5 grade, cu valori mai scazute în special în zonele depresionare, unde cu precadere în perioada 14-15 ianuarie va fi ceata mai persistenta. În prima saptamâna conditiile de precipitatii vor fi foarte reduse, dar probabilitatea pentru precipitatii mixte, cu caracter temporar va creste dupa data de 18 ianuarie.
În Maramures, pe parcursul celor doua saptamâni de prognoza, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice perioadei din an, cu maxime în medie de 3-5 grade. Valorile nocturne vor avea unele oscilatii, astfel încât cele mai mici temperaturi minime vor fi în dimineata de 14 ianuarie, când media regionala va fi între -7 si -6 grade, cu valori mai mici în zonele depresionare. Pentru celelalte nopti se estimeaza o medie de la -4 la -2 grade. Precipitatii slabe, mixte, vor fi în data de 12 ianuarie si în noaptea de 14/15 ianuarie, iar dupa data de 18 ianuarie, probabilitatea pentru precipitatii mixte se mentine ridicata aproape în fiecare zi.
În Moldova, pe durata urmatoarelor doua saptamâni de prognoza, regimul termic diurn nu va avea variatii importante, mentinându-se relativ constant, la o medie regionala de 3-6 grade, valori peste cele climatologic specifice perioadei. Nici în privinta minimelor nocturne nu sunt de asteptat oscilatii semnificative, temperaturile urmând a fi în medie de la -5 la -2 grade. Dupa o prima saptamâna lipsita de precipitatii, dupa data de 18 ianuarie creste probabilitatea de aparitie a lapovitelor si ninsorilor.
În Dobrogea, vremea va fi relativ calda pe parcursul zilelor, când vor fi valori de 4-7 grade, în medie, cu mult peste ce ar fi normal sa se înregistreze în luna ianuarie. Regimul termic nocturn va avea usoare oscilatii, astfel ca în noptile cele mai reci de la începutul intervalului de prognoza vor fi, în medie, temperaturi în jurul a -3 grade, în celelalte nopti fiind de asteptat valori între -2 si 1 grad Celsius. Pâna în jurul datei de 19 ianuarie nu se vor semnala precipitatii, apoi probabilitatea de aparitie a acestora va creste.
În Muntenia, regimul termic diurn nu va avea variatii semnificative pe parcursul celor doua saptamâni de prognoza, temperaturile maxime mediate pe regiune urmând a se situa între 4 si 7 grade, valori peste cele climatologic specifice perioadei din an. Usoare oscilatii sunt de asteptat în privinta regimului minimelor nocturne, care vor fi de aproximativ -5 grade în primele nopti, apoi între -4 si -2 grade, valori medii regionale. În prima saptamâna a intervalului de referinta nu se vor semnala precipitatii, probabilitatea de aparitie a acestora fiind în crestere dupa data de 19 ianuarie.
În Oltenia, vremea va fi relativ calda pe parcursul zilelor, când vor fi valori de 4-7 grade, în medie, cu mult peste ce ar fi normal sa se înregistreze în luna ianuarie. Regimul termic nocturn va avea usoare oscilatii astfel ca, în noptile cele mai reci de la începutul intervalului de prognoza, temperaturile minime vor fi, în medie regionala, de la -5 la -4 grade, în rest urmând a se încadra între -3 si 1 grad. Pâna în jurul datei de 19 ianuarie nu se vor semnala precipitatii, dupa care probabilitatea de aparitie a acestora va creste.
La munte, regimul termic se va situa, în general, peste cel climatologic specific, cu usoare oscilatii de la o zi la alta, astfel ca valorile maxime vor fi în medie între 0 si 4 grade, posibil mai scazute în perioada 19 - 21 ianuarie. Minimele nocturne se vor situa între -6 si -3 grade, în medie, temperaturi mai scazute fiind posibile în primele nopti, dar si în jurul datei de 20 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, va creste dupa data de 18 ianuarie.
Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.