Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va recuperati banii pe marfa proasta cumparata online

online shopping

Cumparaturile online sunt la ordinea zilei, deoarece este mai comod asa, iar marfa se livreaza la usa. Problema e ca, nu de putine ori, unii comercianti dau tepe cumparatorilor, care pot primi un alt produs decat cel comandat sau care nu functioneaza. Consumatorii trebuie sa stie ca se pot retrage din contract in 14 zile, dar sunt si cazuri in care legea este de partea comerciantilor, relatează National.

Numerosi romani dau o „raita” prin magazinele virtuale de pe net si isi aleg diverse piese de imbracaminte, apoi le comanda online si asteapta venirea curierului. Ce facem insa atunci cand produsul nu este de culoarea sau marimea comandata? Expertii Centrului European al Consumatorilor – ECC Romania explica modul in care puteti renunta la contract si cum va recuperati banii in astfel de cazuri.

Anularea contractului

In cazul majoritatii contractelor exista posibilitatea de retragere (fara explicatii sau penalitati) in termen de 14 zile calendaristice, calculate de la data semnarii contractului (servicii ) sau de la momentul livrarii (produse). Daca inainte de incheierea contractului nu ati fost informati de comerciant cu privire la existenta dreptului de retragere, termenul de renuntare este de 12 luni. Dreptul de retragere se exercita fie completand un formular pus la dispozitie de comerciant (de regula, online), fie trimitand un mesaj din care sa reiasa clar intentia consumatorului, care trebuie sa precizeze identitatea sa, numarul si data comenzii, produsul si pretul platit. Marfa poate fi returnata pe spezele clientului, acesta avand si optiunea de a astepta preluarea produsului de catre comerciant.  Acesta din urma trebuie sa ramburseze clientului intreaga suma platita in termen de 14 zile calendaristice.

Restrictii

Reprezentantii Centrului European al Consumatorilor avertizeaza insa ca  sunt si contracte din care nu va puteti retrage, cum ar fi furnizarea de produse care:

-         sunt susceptibile a se deteriora sau expira rapid;

-         nu pot fi returnate din motive de protectie a sanatatii (fiind desigilate);

-         sunt, dupa livrare, potrivit naturii acestora, inseparabil amestecate cu alte elemente.

De asemenea, nu pot fi returnate ziare, periodice si reviste (cu exceptia contractelor de abonament), produse personalizate, inregistrari audio sau video sigilate sau de programe informatice sigilate care au fost desigilate, prestarea de servicii de transport, cazare, agrement, inchiriere de masini sau catering sau contracte de licitatii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.