stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum vă va căuta Fiscul sub 'saltea'

cod fiscal

Noul Cod fiscal permite inspectorilor ANAF sa verifice averea fiecarui cetatean care cheltuie mai mult decat ii permit veniturile declarate. Fiscul poate obtine informatii inclusiv de la vecini sau din alte medii de informare, relateaza National.

Vezi și: DNA pregăteşte un nou mega dosar: Cine e vizat (surse,

Nu doar manelistii, actorii, cantaretii sau alti liber-profesionisti, ci si orice persoana fizica trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si pune la saltea venituri nedeclarate, deoarece Fiscul le va gasi (prin estimare sau pe baza turnatoriei vecinilor invidiosi). Capitolul IV din Codul fiscal, referitor la verificarea situatiei fiscale personale de catre organul fiscal central stabileste regulile in baza carora ANAF verifica situatia reala a veniturilor concetatenilor nostri. Prin situatie fiscala personala se intelege totalitatea drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala (bunuri imobiliare/mobiliare), a fluxurilor de trezorerie (conturi bancare) si a altor elemente de natura sa determine starea fiscala reala a persoanei fizice pe perioada verificata.

Justificarea averii

Practic, inspectorii se vor ocupa de compararea veniturilor declarate de persoana fizica sau de platitori cu veniturile estimate determinate in baza situatiei fiscale personale a persoanei fizice. Daca organul fiscal central constata o diferenta semnificativa intre veniturile declarate si cele estimate, va continua verificarea. Diferenta este semnificativa daca intre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de persoana fizica sau de platitori este o diferenta mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai putin de 50.000 lei. In aceste cazuri, ANAF va solicita persoanei fizice prezentarea, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, de documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia sa fiscala. La solicitarea organului fiscal central, persoana supusa verificarii are obligatia de a depune o declaratie de patrimoniu si de venituri.

Fiscalizare prin turnatorie

ANAF decide cu de la sine putere ce metode indirecte de determinare a veniturilor va folosi pentru a afla situatia fiscala reala a persoanei controlate. De asemenea, inspectorii vor avea la dispozitie tot timpul necesar pentru a stabili ce avere are cetateanul verificat de ei. Daca se considera necesar, ANAF va solicita de la persoanele controlate noi documente sau informatii relevante pentru verificare. In acest caz, organul fiscal central va stabili un termen de minimum zece zile pentru prezentarea documentelor si/sau a informatiilor solicitate. Daca informatiile persoanei fizice verificate sau cele ale persoanei numite de aceasta sunt insuficiente, atunci organul fiscal central se poate adresa si altor persoane pentru obtinerea de informatii. Asadar, purtati-va frumos cu vecinii, altfel va treziti cu inspectorii fiscali la usa!

Citeşte şi: Emoţii mari pentru aleşii locali: CCR le-ar putea tăia pensiile speciale

Citeşte şi: Dacian Cioloș a trimis Corpul de Control în pușcării după dezvăluirile lui Gigi Becali

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO



Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.