Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA pregăteşte un nou mega dosar: Cine e vizat (surse)

sri dna

DNA se pregăteşte să dea o nouă lovitură. Direcția Națională Anticorupție a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară informații referitoare la activitatea companiei Astra Asigurări în perioada 2003-2015, au declarat mai multe surse apropiate ASF. DNA spune că nu există, în acest moment, un dosar privind societatea falimentară. Primele solicitări de la DNA au venit în urmă cu aproximativ o lună, undeva la jumătatea lunii decembrie 2015. Procurorii au colectat date și în mod direct de la Astra, au precizat pentru Profit.ro surse din companie.

Citeşte şi: Amendă URIAȘĂ pentru firma de gaze care ne taxa în avans

Pe căi oficiale, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a confirmat, dar nici nu a negat, menționănd doar că nu comentează informația. Reprezentanții Biroului de presă al Direcției Naționale Anticorupție au arătat că legea nu le permite să facă publice eventualele acțiuni întreprinse în fazele de cercetare, astfel că nu pot comenta informația. Totuși, DNA a furnizat un răspuns în ceea ce privește posibila existență a unui dosar. “Raportat la împrejurările descrise în cererea dumneavoastră, în acest moment, persoanele la care faceți referire nu au calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție”, a arătat DNA. Profit.ro a întrebat dacă există un dosar în care să fie implicată compania Astra Asigurări, Dan Grigore Adamescu (acționarul majoritar) sau familia acestuia și, dacă există, care este calitatea acestora în dosar.

Citeşte şi: Emoţii mari pentru aleşii locali: CCR le-ar putea tăia pensiile speciale

Astra Asigurări a luat naștere la începutul anilor ’90, în urma divizării ADAS-ului comunist. Atunci au apărut Asirom (care a preluat majoritatea contractelor cu persoane fizice, mai ales RCA) și Astra Asigurări (al cărei principal activ erau contractele internaționale, mai ales cele din domeniul maritim și aviatic). Sursele din ASF au menționat că procurorii au solicitat informații începând cu anul 2003. Acesta este primul an cu un exercițiu financiar complet sub administrarea lui Dan Grigore Adamescu. Milionarul de top 300 a preluat 75% din companie în iulie 2002, de la fosta Autoritate pentru Privatizarea și Administrarea Activelor Statului(APAPS), pentru 2,5 milioane de dolari, angajându-se să investească aproximativ 36 de milioane de dolari în compania care avea mari probleme financiare. Adamescu s-a luptat atunci pentru Astra cu Sorin Ovidiu Vântu, care a și controlat pentru scurt timp compania și care fost acuzat că a devalizat-o. În acest caz a existat și o plângere penală și un proces în care au primit condamnări cu suspendare mai mulți funcționari ai statului.

Citeşte şi: Dacian Cioloș a trimis Corpul de Control în pușcării după dezvăluirile lui Gigi Becali

Imediat după privatizare, s-a declanșat un adevărat scandal provocat de faptul că Adamescu a anunțat că vrea să majoreze capitalul Astra prin aport în natură. Chiar dacă procedura era permisă de contractul de privatizare semnat cu APAPS, aportul în natură era interzis de legislația specială din domeniul asigurărilor. Până la urmă, fostul sediu al Astra Asigurări, cunoscut atunci drept “clădirea Connex”, a fost acceptat ca aport la capital. A urmat o dezvoltare agresivă a societății, bazată mai ales pe vânzarea de RCA și polițe de locuință .

Din 2011, Astra a trecut pe primul loc în România în ceea ce privește primele brute subscrise și tot atunci au apărut primele discuții serioase în ceea ce privește capacitatea ei de a achita daunele asumate. Au existat mai multe voci în piață, în principal cea a lui Cristian Constantinescu, pe atunci încă președinte la Alianz Țiriac, principalul concurent al Astra, care au atras atenția asupra faptului că Astra nu ar fi suficient acoperită prin reasigurare și că rezervele ar fi existat doar “pe foaie”, în condițiile în care erau garantate cu active imobiliare. În anul 2014, după publicarea unui raport care arăta că Astra are un deficit semnificativ de rezerve și de reasigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să plaseze compania sub administrare specială.

Adamescu a acuzat atunci un atac politic și a amintit de momentul privatizării, când a trebuit să se lupte cu Sorin Ovidiu Vântu "pentru a salva compania". Președintele României de la acel moment, Traian Băsescu, a făcut atunci mai multe declarații în care vorbea despre neregulile de la ASF. În august anul trecut, după mai multe încercări eșuate de a vinde societatea, ASF a decis să ceară falimentul Astra. Și de această dată Adamescu a invocat o intervenție de tip mafiot motivată politic. Fostul premier Victor Ponta (în funcție la acea dată) și-a exprimat însă public satisfacția față de decizia ASF arătând că "în sfârșit s-a spart buboiul".

Citeşte şi: UNPR a dat afară din partid un şef de Consiliu Judeţean: Unde va ajunge baronul

Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a spus că au existat oferte concrete de la firme mari de asigurare( Ergo, Fossum, PZU), însă pretențiile lui Adamescu ar fi fost mult prea mari. Pe de altă parte, surse apropiate discuțiilor susțin că Adamescu ar fi ajuns la o înțelegere cu nemții de la Ergo, însă aceștia ar fi renunțat cu doar câteva zile înainte de cererea de faliment. În prezent, Astra se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată de Tribunalul București. Decizia a fost atacată cu apel și urmează ca o instanță de la Curtea de Apel București să pronunțe o decizie definitivă. În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți. Când a intrat în administrare specială, în 2014, compania era lider de piață. Pe anul respectiv a înregistrat prime brute subscrise de 777 de milioane de lei. În prezent, potrivit unui raport al KPMG Restructuring (lichidatorul numit de tribunal), firma mai are aproape un milion de polițe active, majoritatea RCA, de locuință și CASCO, spun cei de la profit.

Citeşte şi: Ilie Năstase şochează după umilinţa încasată de Halep: 'Să se oprească'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.