Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum văd palestinienii sfârșitul erei Netanyahu

captura Twitter
Palestina

Palestinienii râd cu un ochi și plâng cu celălalt. Sfârșitul dominației lui Benjamin Netanyahu în Israel este întâmpinată cu bucurie în Cisiordania, însă noul guvern israelian nu le dă palestinienilor prea multe motive de optimism.

Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a apreciat luni că plecarea lui Benjamin Netanyahu de la putere marchează "sfârşitul uneia dintre cele mai rele perioade ale conflictului" israeliano-palestinian, la o zi după ce în Israel a fost învestit un nou guvern, relatează AFP.

"Plecarea premierului israelian după ce timp de 12 s-a aflat la putere marchează sfârşitul uneia dintre cele mai rele perioade din istoria conflictului israeliano-palestinian", a afirmat Mohammed Shtayyeh înaintea unei reuniuni săptămânale a guvernului său, cu sediul la Ramallah, în Cisiordania.

"Noi nu considerăm acest nou guvern ca fiind mai puţin rău decât precedentul", a declarat Shtayyeh, care a "condamnat anunţurile noului premier Naftali Bennet de a susţine coloniile israeliene".

Noul prim-ministru israelian Naftali Bennett este un reprezentant al dreptei radicale şi este apropiat de coloniştii israelieni, pe care i-a reprezentant în cadrul unei organizaţii.

Circa 475.000 de israelieni trăiesc în Cisiordania în colonii considerate ilegale de către dreptul internaţional. Peste 2,8 milioane de palestinieni trăiesc de asemenea pe acest teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către Israel şi unde îşi are sediul Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP).

În Ierusalimul de Est, un alt teritoriu palestinian ocupat de Israel, 210.000 de colonişti israelieni trăiesc alături de peste 300.000 de palestinieni.

"Noul guvern (israelian) nu are viitor dacă nu ia în considerare viitorul poporului palestinian şi drepturile sale legitime", a mai spus Shtayyeh.

Parlamentul israelian a aprobat duminică - cu 60 de voturi pentru şi 59 împotrivă - guvernul "schimbării", o coaliţie heteroclită din opt partide, a căror ambiţie a fost să-l îndepărteze de la putere pe Benjamin Netanyahu, premierul cel mai longeviv din istoria Israelului.

Mişcarea islamistă Hamas, la putere în enclava palestiniană Fâşia Gaza, aflată sub blocadă israeliană, a declarat la rândul său că noul guvern nu schimbă "nimic" în relaţiile sale cu Israelul, în timp ce o încetare a focului a pus capăt la 21 iunie unor violenţe ce riscau să escaladeze între cele două tabere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.