Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vede UE summitul G20 de la Baden-Baden: 'Un pic suprarealistă'

Edward Scicluna

Uniunea Europeană a descris marţi ca fiind 'un pic suprarealistă' reuniunea G20 a miniştrilor de finanţe de la Baden-Baden, unde SUA au pus în discuţie acordul de liber-schimb, abţinându-se totuşi de la o viziune prea pesimistă asupra viitorului, informează AFP, conform agerpres.

'A fost un pic suprarealist pentru ţările din UE, pentru că G20 era gândit să exprime valori ce promovează ridicarea obstacolelor pentru comerţ', a declarat Edward Scicluna (foto), ministrul maltez al finanţelor, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia UE.

Grecii continuă să trimită 'BOMBE în PLIC' la instituţiile economice europene

'Când aveţi un partener foarte important care exprimă o opinie diferită, situaţia trebuie reevaluată în mod foarte prudent şi diplomatic', a declarat el cu privire la SUA, la sosirea pentru o reuniune a celor 28 de miniştri ai finanţelor din UE, la Bruxelles.

Estimând că atmosfera era 'destul de calmă şi nu agresivă', el a subliniat că acest G20 al miniştrilor de finanţe era un fel de 'repetiţie generală şi o experienţă foarte utilă pentru summitul G20 din iulie', ce îi va reuni de data aceasta pe şefii de stat din ţările respective.

Bătălia pentru Damasc. Jihadiştii şi insurgenţii au lansat o nouă ofensivă violentă

'Trebuie să ne ferim de orice fel de atitudine pesimistă, pentru că ţările au experienţe proaste în ceea ce priveşte protecţionismul, dacă este să ne uităm în trecut', a declarat Edward Scicluna, îndemnând la acţiuni în vederea convingerii celor ce pun la îndoială virtuţile liberului schimb.

În timp ce premierul nipon Shinzo Abe a avut marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu cel al Consiliului European, Donald Tusk, comisarul european pentru probleme economice, Pierre Moscovici, a reafirmat angajamentul UE pentru liber-schimb.

Cel mai BOGAT om al planetei, faţă-n faţă cu preşedintele SUA - FOTO

'Noi, cei din UE, nu vrem să construim ziduri, ci punţi, punţi pentru comerţ. Suntem gata să discutăm cu partenerii noştri asiatici', a declarat el.

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din ţările G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) s-au reunit vineri la Baden-Baden (Germania), timp de două zile, într-un moment în care există o incertitudine crescută la nivel global din cauza politicii 'America First' a noului preşedinte SUA, Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.