Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea François Hollande să urce în sondaje

revista presei

Evenimentul Zilei:

Marșul solidarității n-a fost o imbecilitate moțată. A fost mai grav: O tentativă a lui François Hollande de a scoate ceva profit politic dintr-o tragedie... Marșul a fost organizat la inițiativa mai multor partide de Stînga în frunte cu Partidul Socialist. Aceste partide dețin  Guvernul și Președinția în Franța. Drept urmare, nu greșim atrăgînd atenția că am avut de a face cu o Manifestare de stradă inițiată și organizată chiar de François Hollande . De cînd s-a anunțat Marșul, am căutat să descopăr, din declarațiile organizatorilor, a lui François Hollande , îndeosebi, de ce s-a organizat o asemenea manifestare, la care președintele Franței a invitat 50 de șefi de stat... Guvernul socialist al Franței a simțit nevoia să  inițieze și să organizeze o Manifestare de stradă, intitulată Marșul republican al solidarității. De ce  era nevoie de deranjul acesta? Cel puțin pînă acum nu s-a dovedit, ba chiar nici măcar nu s-a presupus implicarea unei organizații sau a unui stat  în comandarea asasinatului, în sprijinirea logistică a asasinilor sau în protejarea lor ulterioară. Nici o organizație din lume nu a revendicat atentatul. Nici un stat din lume nu l-a salutat. Condamnarea  a fost unanimă, chiar și din partea Hezbollah. Și chiar dacă  o organizație străină sau un stat străin ar fi la capătul atentatului, mi se pare de un penibil absolut ca Franța, una dintre marile puteri ale lumii, să aibă nevoie de solidaritate... Dacă socotim nebunia declanşată între 7 ianuarie şi 9 ianuarie 2015 numai şi numai pentru ca statul francez n-a reuşit să dea siguranţă cetățenilor săi, Franţa nu de marşuri avea nevoie, ci de demisii. De demisia Guvernului francez, în primul rînd. Șmecherul de François Hollande a socotit nu numai că nu trebuie să-și sacrifice Guvernul, dar mai mult să tragă și ceva profit electoral din tragedie. Chiar de la finele anului 2014, întreaga presă franceză anunța un Plan uriaș al lui François Hollande de a face din 2015 anul revenirii spectaculoase în sondaje. Desigur, nu-mi permit, precum Julian  Assange, să cred că undeva serviciile secrete franceze, dacă n-au fost complice, au lăsat să curgă cel puțin atentatul, pentru ca François Hollande  să poată măcar spera la un al doilea mandat, deși la cît de sinistră e lupta pentru putere din Istoria omenirii, n-aș exclude și ipoteza asta. Sunt sigur însă că François Hollande  n-a șovăit să exploateze  electoral cadavrele celor zece ziariști, organizînd Marșul solidarității.

Hotnews:

Marea dezbatere a anilor ce vor urma: putem avea mai multa securitate, dar tot atat de multa libertate? Renuntam la unele drepturi pentru a ne proteja sau luptam pentru pastrarea intacta a valorilor lumii in care a trait Occidentul pana mai ieri? Mai multa toleranta, mai multa integrare sau ne vom intoarce la conservatorism, traditionalism si izolare?  Dupa intalnirea ministrilor de interne de la Bruxelles, desfasurata duminica, s-a ridicat problema unui control mai strict al granitelor UE, precum si a granitelor Schengen. Pentru Romania, s-ar putea ca perspectiva aderarii la Schengen sa se indeparteze si mai mult. Nu e clar in ce masura Bucurestiul a mai investit in sistemele de securitate si daca mai indeplineste cerintele tehnice, capitol unde am stat bine, insa acum cativa ani. Apoi, cu un razboi la granita cu Ucraina, devenita raiul mercenarilor si al contrabandistilor cu arme, devine tot mai nerealista discutia despre intrarea Romaniei in Schengen in urmatorii ani... Apoi, un subiect mai putin dezbatut in presa din Romania, consumat cu cateva zile inainte de sfarsitul anului, ne ofera motive suplimentare de ingrijorare: noua doctrina militara a Rusiei. Anuntata de Vladimir Putin cu cateva zile inainte de Anul Nou, doctrina nu pare sa aduca nimic nou, desi sunt cateva mentiuni care ne privesc direct. Extinderea NATO si miscarea trupelor in interiorul tarilor membre NATO sunt considerate de Kremlin a fi reale amenintari la adresa securitatii Rusiei. Or, Romania gazduieste baze americane, scutul anti-racheta de la Deveselu, iar in toamna a cerut baze militare NATO permanente pe teritoriul ei. In consecinta, Rusia va trece in mod previzibil al pasul doi, adica la contracararea prin toate mijloacele a ceea ce considera a fi amenintare la adresa securitatii sale. Primele semne le-a dat deja public, prin dezvoltarea retelei de presa Sputnik.

Ziarul Financiar:

Pentru economia românească Isărescu şi BNR reprezintă farul de încredere. Dar acest far trebuie să lumineze mai puternic, să vorbească mai mult, mai ales că a scăzut şi preţul combustibilului.  Business-ul de asta are nevoie în acest moment, de vorbe, de semne, ca să capete curaj. Scăderea inflaţiei este peste aşteptări (analiza celor mai recente date macroeconomice relevă scăderea ratei anuale a inflaţiei şi plasarea ei sub valorile prognozate, cum spune BNR), dar curajul, esenţial în business, este sub aşteptări. Unul dintre instrumentele de politică monetară a unei bănci centrale este şi cuvântul, declaraţia înainte de a trece la fapte. Câteodată este un instrument mult mai puternic decât orice reducere de dobândă. Iar BNR îl foloseşte mult prea puţin şi de cele mai multe ori atunci când vrea să liniştească cursul. Ca economia, business-ul şi populaţia să aibă curaj, să investească, să ia credite, să se mişte, şi BNR ar trebui să fie mai curajoasă cu semnele, cu vorba, că nu o costă nimic acum. Degeaba spune guvernul că s-a terminat criza (cum a spus în vară Liviu Voinea, ministrul bugetului, în prezent viceguvernator al BNR), dacă nu spune Banca Naţională şi Isărescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.