Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cumpărăm elicoptere de la Macron sau de la Trump?

twitter.com
H215 multirol elicopter

Nici nu am anunțat bine că alocăm 2% din PIB înzestrării armate că americanii au năvălit peste noi cu oferte, care nu sunt neapărat cele mai bune.

Sorin Grindeanu adâncește ENIGMA: `Poate, cândva, o să pot spune și de ce am făcut-o`

Înainte chiar ca programul de înzestrare a Armatei pentru 2017 – 2026 (10 miliarde de dolari) să fie aprobat de CSAT, Guvernul a anunțat că vom cumpăra sistemul Patriot, care însă, atenție, nu va fi de ultimă generație. Un raport al Curții de Conturi al SUA din august 2016 atrăgea atenția că sistemul este depășit tehnologic și că are nevoie de îmbunătățiri. O variantă mai performantă va fi disponibilă abia peste cinci ani, iar noi ne grăbim să plătim la toamnă prima tranșă din totalul de 4 miliarde de dolari…

A mai anunțat Guvernul că vom lua elicoptere de atac Bell, în condițiile în care achiziția de elicoptere nici măcar nu este prevăzută în programul de înzestrare amintit.  Din sursele noastre, ar fi vorba de 24 de elicoptere. În plus, Ministerul Apărării a trimis o Scrisoare de intenție pentru achiziționarea a 21 de elicoptere de transport tip Venom, tot de la Bell. Care nu sunt bugetate și nu vor fi produse în România pentru că americanii nu vor să facă offset, transfer de tehnologie etc. Ne întrebăm atunci cum se simt francezii, care au o fabrică nou-nouță la Ghimbav,  unde vor produce elicoptere H215 multirol, care servesc și pentru transport. Așadar, luăm de la americani chiar dacă îi avem în curte pe francezi, care au investit, creează locuri de muncă, școlarizează personalul, generează PIB și plătesc taxe la bugetul de stat.

Se încearcă oare să se agite apele înaintea vizitei lui Macron ? Pentru că aceste anunțuri în serie pot fi o sursă de conflict cu Franța. Ori cineva, la nivel decizional, este incompetent ?

Lista cumpărăturilor promise deja americanilor se face prin achiziție directă, nici urmă de licitație, că doar sunt  achiziții strategice. Corect până la un punct, însă excepția devine regulă. Luăm Patriot fără licitație, deși europenii au și ei soluții. Apoi luăm sistemul HIMARS tot fără licitație, elicoptere și tot ce mai vor americanii să ne vândă. Fără ca vreun dolar să intre în industria locală a apărării, de la care, în aceste condiții, ne putem lua adio! Și ne uităm iar la Polonia, care a cerut răspicat SUA offset, care acum apare în contractul Wisla Patriot.

Nu putem să nu observăm că aceste cereri privind dotarea cu elicoptere sunt pentru Forțele Terestre. O fi întâmplător faptul că șeful SMG este de la Forțele Terestre și își mai dorește un mandat ?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.