Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cumpărătorii de cereale din Orientul Mijlociu evită Ucraina

cereale
Regiunea Mării Negre, în special Ucraina și Rusia, a devenit o sursă importantă de grâu și orz pentru importatorii din Orientul Mijlociu. Însă tensiunile dintre Rusia și Ucraina i-au descurajat pe cumpărători să încheie acorduri cu furnizorii ucraineni pentru noul sezon, care începe în luna iulie. 'În această perioadă a anului, sfârșitul lunii martie, oamenii vând contracte forward pentru noua recoltă. Traderii și casele de trading încep să vândă contracte cu livrare în luna iulie. Însă acest lucru nu se întâmplă în momentul de față. Oamenii sunt foarte reticenți și nu știu la ce să se aștepte', a declarat Tony Mudallal, trader de materii prime la o mare firmă internațională. Ucraina, al treilea mare exportator mondial de porumb, a început să domine și exporturile de grâu, concurând cu furnizorii tradiționali precum Argentina și Brazilia.
'În ultimii 10 ani, Ucraina s-a dovedit un jucător importat în comerțul cu cereale. Acest lucru a influențat în mod pozitiv regiunea în termeni de ofertă, în principal în cazul grâului, dar și pentru porumb sau orz', a apreciat Tony Mudallal.
Deocamdată principalele porturi din Ucraina continuă să funcționeze însă traderii din Orientul Mijlociu sunt îngrijorați de posibilitatea ca activitatea de shipping să fie afectată. 'Dacă tensiunile din Ucraina se vor intensifica, acest lucru ar putea impune declararea situației de forță majoră, ceea ce ar putea provoca tensiuni în zona Mării Negre și ar crește primele la contractele de asigurări', a declarat, la rândul său, o sursă din Guvernul egiptean. Potrivit estimărilor traderilor, cel mai probabil importatorii de stat și cei privați din Orientul Mijlociu își vor diversifica aprovizionările spre România și Bulgaria dar și unele state din Europa Occidentală, în special Franța dar și țările baltice. 'Cerealele din Rusia, România și alte țări din Marea Neagră ar putea înlocui Ucraina, dar și grâul provenit din Franța, chiar dacă are un preț relativ mai mare', a declarat sursa din guvernul egiptean. Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, importă în mod normal aproximativ 10 milioane de tone de grâu anual și depinde de importuri pentru a putea produce o pâine subvenționată. sursa: AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.