DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cunoscute și necunoscute DNA / ANALIZĂ

Digi24.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

La întrebarea dacă va fi demisă doamna Laura Codruța Kovesi, răspunsul este afirmativ. La întrebarea următoare, și anume dacă în urma celor constatate se va face un control la sânge al activității DNA, se vor identifica toate deficiențele și se vor lua măsurile necesare de reorganizare de sus până jos, răspunsul este negativ. Între răspunsul pozitiv și răspunsul negativ este o veritabilă prăpastie, în care viitorul DNA rămâne incert. Mai exact, degeaba este demisă doamna Laura Codruța Kovesi de la șefia instituției, dacă nu este operată întreaga cangrenă existentă în multe dintre unitățile subordonate acesteia.

Mă aștept acum, după ce paharul a fost umplut și a mai dat și pe afară, ca în fine, după numeroase tergiversări, ministrul Justiției să-i prezinte lui Klaus Iohannis raportul pregătit încă de anul trecut asupra managementului din DNA. Un raport dezastruos la adresa doamnei Laura Codruța Kovesi și care în mod necesar atrage după sine și solicitarea de demitere, despre care în câteva rânduri ministrul Justiției s-a referit în mod sugestiv. Faptul că între timp a izbucnit un nou scandal legat de DNA Prahova, dar și de dezvăluirile doamnei procuror Mihaiela Iorga Moraru, care din nou o vizează pe Laura Codruța Kovesi, nu este de natură să conducă la tergiversarea unei decizii în ceea ce o privește. Iar Klaus Iohannis, pus în fața acestei situații, ce ar mai putea face? Își poate asuma președintele riscul de a ignora un raport făcut ca la carte de ministrul Justiției în baza constatărilor Inspecției Judiciare?

Citeşte şi: Sorina Matei revine cu criticile DURE: 'Când procurorii sunt mai INFRACTORI ca inculpaţii...'. Ce mesaje le transmite lui Kovesi şi Ghiţă

De aceea insist asupra faptului că esențială nu este demiterea doamnei Laura Codruța Kovesi, ci continuarea procesului de restructurare DNA în substanța, în profunzimea acestei instituții. Ceea ce presupune un efort uriaș dar și o voință politică pe măsură. Dacă Tudorel Toader nu aruncă cu vorbele în vânt, atunci, după demiterea doamnei Kovesi, trebuiesc investigate toate unitățile teritoriale de elită sau nu ale DNA, pentru a vedea în ce măsură se regăsesc și în alte județe practicile din Prahova și, cu certitudine, trebuie lămurit statutul serviciului secret al DNA, un serviciu aproape extraterestru, care până în prezent nu a fost supus controlului niciunei instituții democratice a statului român.

Firește, este extrem de importantă și următoarea mișcare în plan organizatoric. Cine o va înlocui pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA? Cine îi vor înlocui pe șefii DNA de la Prahova și din alte județe, dacă se constată că experiențele negative s-au extins dincolo de structura centrală și de Prahova? Care este modelul noilor șefi DNA? Se regăsește acest model în teren? Sau va fi necesară aducerea noilor șefi din afara instituției?

După cum se poate observa, abia din momentul în care s-ar decide demiterea doamnei Kovesi sau, dacă dânsa este cu un pas înainte, abia din momentul în care doamna Kovesi ar demisiona, încep pentru conducătorii legitimi ai statului român marile bătăi de cap.

Și să nu uităm că, încă din capul locului, în ceea ce privește această instituție a putut fi observată influența uneori decisivă a factorului extern. Sub pretextul real sau nu al edificării statului de drept în România, în privința conducerii acestei instituții s-au pronunțat și s-au implicat într-o măsură mai mare sau mai mică cei mai mulți dinre partenerii noștri euroatlantici. Și în primul rând Statele Unite. Păi dacă așa stau lucrurile, este de așteptat ca aceiași parteneri să se afle și în spatele demiterii sau demisiei doamnei Kovesi, dar și în spatele a ceea ce urmează să se întâmple în DNA și cu DNA.

De aceea am făcut încă din capul locului precizarea că la cea de-a doua întrebare, care este mai importantă decât prima, chiar dacă nu este și la fel de spectaculoasă, nu există pentru moment un răspuns. Ceea ce este grav pentru instituția procurorilor în ansambul ei. Fiindcă acest cutremur din DNA nu poate să nu tulbure sau chiar să dizloce și celelate structuri ale parchetului.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.