Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curajoasă doar când nu sunt jurnaliști: Katalin Novak a refuzat să răspundă la întrebările despre discursul rasist al lui Viktor Orban

presidency.ro
klaus iohannis katalin novak

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, aflat în vizită oficială în România, a evitat să răspundă întrebărilor adresate de jurnalişti, cu privire la declaraţiile premierului Viktor Orban din vara acestui an. Este vorba despre declaraţiile făcute la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, considerate rasiste. Katalin Novak a invocat traducerea defectuoasă din timpul declaraţiilor făcute la Palatul Cotroceni. A oferit, însă, explicaţii cu privire la vizita neoficială pe care a făcut-o în luna mai a acestui an la Alba Iulia, de Ziua Unităţii Reformate. Subiectul a făcut vâlvă la acea vreme având în vedere caracterul ei privat şi nu în ultimul rând, neanunţat în presa din România.

Jurnaliştii i-au cerut preşedintelui Ungariei o reacţie oficială faţă de discursul rasist făcut de premierul Viktor Orban în această vară, la Tuşnad.

Katalin Novak a fost întrebată şi de vizita neoficială făcută în România, în luna mai a acestui an, scrie stiri.tvr.ro.

Proaspăt aleasă președinte al Ungariei, Katalin Novak a venit la Alba Iulia, ca invitat de onoare al Zilei Unității Reformate Maghiare. Cu acel prilej, a ținut un discurs, după ce a fost dezvelită statuia principelui transilvănean Gábor Bethlen. Faptul că vizita a fost una privată și neanunțată în presa din România a stârnit valuri de critici.

La câteva luni după acel moment, cu prilejul vizitei oficiale la București, președintele Ungariei a dat și câteva explicații după ce a fost întrebată de jurnaliști: "Domnul Preşedinte a ştiut de această vizită, l-am informat în mod oficial pe domnul preşedinte despre această vizită. L-am invitat, eu am fost acolo, dânsul nu a putut veni, deci nu există nicio problemă cu această vizită. Mulţumesc."

Înainte că președintele Ungariei să facă aceste precizări, Klaus Iohannis a atins subiectul oficialilor ungari care au vizitat țara noastră în afara vizitelor oficiale, făcând apel la un discurs public moderat în "spiritul parteneriatului nostru strategic": "Am subliniat foarte clar poziţia foarte clară şi principială a părţii române care se referă la necesitatea unui discurs public în logica şi spiritul parteneriatului nostru strategic şi ale tratatului politic de bază."

Ultima vizită oficială în România a unui preşedinte al Ungariei a fost efectuată de Árpád Göncz în 1997. În Budapesta, o vizită la nivel de şef de stat a avut loc ultima oară în 2009, şi a fost făcută de Traian Băsescu, la invitaţia preşedintelui Ungariei de atunci, László Sólyom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.