Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curentul monarhist revine în Germania, odată cu unele ideologii extremiste: Unul din cinci tineri vrea restaurarea regalității

monarhie germania

Extrema dreaptă din Germania nu este formată numai din tineri furioși, cu capul ras, bâte de baseball și cizme negre. Există și persoane care par respectabile, chiar intelectuale. Mișcarea Reichsbürger include contabili, profesori și academicieni; mulți membri sunt de vârstă mijlocie. Este o rețea fracturată, cu viziuni asupra lumii extrem de divergente, unită în convingerea lor că actualul guvern este ilegitim, notează The Spectator.

Reichsbürgerii susțin că imperiul german nu a fost abolit în mod legal atunci când s-a prăbușit la sfârșitul primului război mondial și că, prin urmare, continuă să existe. Pentru ei, așa-numita Revoluție din noiembrie 1918, în care Kaiserul Wilhelm al II-lea a fost forțat să abdice, punând capăt monarhiei germane, a fost o lovitură de stat fără bază legală. Guvernele care au urmat - începând cu Republica de la Weimar și terminând cu democrația parlamentară de astăzi - nu au dreptul de a exista. Prin urmare, Bundestagul de astăzi poate fi răsturnat fără scrupule, chiar cu violență dacă este necesar. În timp ce acest tip de extremism este încă rar, în Germania există de mult timp un monarhism rezidual. Aproximativ 10 la sută dintre germani susțin restaurarea regalității; în rândul celor sub 34 de ani, acest număr este de aproape unul din cinci.

Elisabeth R., arestată luna trecută de poliția de stat, se presupune că este una dintre aceste extremiste Reichsbürger. Ea nu este așa cum vă imaginați un terorist: o profesoară pensionară în vârstă de 75 de ani, cu părul alb până la umeri, fotografiată cărându-și lucrurile într-o pungă de cartofi maro. Ea este acuzată că a complotat pentru a răsturna guvernul în exercițiu și a restabili monarhia germană. Procurorii spun că este șefa unei celule teroriste a Reichsbürgerilor, numită Patrioții Uniți, care a încercat să procure arme și explozibili. Unul dintre presupușii săi complici, un contabil în vârstă de 54 de ani, numit Sven B, a fost arestat în aprilie, când poliția a găsit în pivnița sa o uniformă SS și un AK-47.

Când a fost interogat de poliție, acesta a recunoscut că a complotat să îl răpească pe ministrul sănătății, Karl Lauterbach, arhitectul politicilor de carantină din Germania. Au fost elaborate planuri care includeau posibilitatea de a ucide membri ai echipei de securitate a lui Lauterbach. În continuare, grupul ar fi declarat în mod oficial restaurarea Constituției germane din 1871, când țara a fost unificată pentru prima dată sub conducerea Kaiserului Wilhelm I. Apoi, ar fi găsit un înlocuitor al actualului președinte sau cancelar pe care l-ar fi putut folosi pentru a conferi legitimitate restaurării lor revoluționare.

În cele din urmă, planul presupunea pene de curent la nivelul întregii țări, provocate de atacuri asupra rețelei naționale de electricitate. Ideea era de a crea haos și de a izola populația de mass-media, astfel încât "noul guvern german să își poată începe activitatea fără obstacole". Sven B a presupus că părți din poliție și armată vor susține planul.

Este o idee care nu este atât de neverosimilă pe cât pare: în urmă cu câțiva ani, un grup de comandouri germane a fost desființat atunci când un sergent major de extremă dreapta a fost descoperit cu foi de cântec SS și mii de cartușe îngropate în grădina sa. 'Avea un plan', a declarat comisarul parlamentar pentru forțele armate la acea vreme, 'și nu este singurul'. Sven B a vrut să fie sigur că și Vladimir Putin era de partea lui. El a recunoscut că l-a contactat pe președintele rus, dar nu era sigur că mesajul său a ajuns la destinație. Elisabeth R, cunoscută ca 'contesa' în cadrul mișcării, ar fi fost destinată să joace un rol în acest nou guvern.

Există și alte grupuri monarhiste care fac lobby pentru o restaurare a dinastiei Hohenzollern, care a condus cândva țara. Unul dintre acestea, Ewiger Bund, își confecționează propriile pașapoarte în stilul de dinainte de 1914, pe care încearcă apoi să le facă ștampilate de un membru al vechilor familii aristocratice pentru a obține cetățenia unei Germanii imperiale pierdute. Mulți îl consideră pe Georg Friedrich, prinț al Prusiei și stră-strănepotul lui Wilhelm al II-lea, drept singurul conducător legitim al țării.

Elemente din cadrul societății germane au fost mult timp sensibile la ezoterism. Agricultura biodinamică, care poate implica practici precum îngroparea de coarne de taur pline de cuarț lângă culturi, are cei mai mulți adepți în Germania. Mulți foști est-germani încă mai cred că HIV este un virus creat de om, rezultat în urma unei campanii de dezinformare derulate de Stasi și KGB în anii 1980. Alte elemente mai insidioase au adoptat părți din filozofia americană QAnon, amestecând conspirațiile Covid cu teoriile despre un guvern global secret. Unii cred că destinul lui Donald Trump este să elibereze Germania de o presupusă ocupație străină, permițându-le germanilor să abolească democrația parlamentară.

Potrivit unui sondaj realizat în 2020, mai mult de jumătate dintre votanții partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland cred că "lumea este controlată de puteri secrete", la fel ca și 45% dintre non-votanți. AfD conduce în prezent în sondaje în estul țării și ocupă locul al patrulea la nivel național, cu 15 procente. Nu toți alegătorii săi sunt adepți ai teoriilor conspirației, dar partidul face adesea apel la astfel de temeri.

Kerstin Köditz, o purtătoare de cuvânt a partidului de extremă-stânga Die Linke din Saxonia, a susținut că autoritățile subestimează încă problema acestor monarhiști extremiști. Are dreptate, dar există probleme și în ceea ce privește modul în care statul german reacționează la dizidenți.

Conform Constituției, ratificată în 1949, orice încercare de a schimba cadrul politic al țării este interzisă. Așa-numita "clauză a eternității", care consacră o constituție neschimbătoare, a făcut ca propriul partid socialist al lui Köditz să fie anchetat de serviciile de securitate. AfD este monitorizat, fiind suspectat de comportament anticonstituțional. Pentru cei înclinați spre o gândire conspiraționistă, supravegherea strictă a politicii confirmă temerile lor cu privire la stat. Represiunea riscă să transforme lucrurile ciudate în periculoase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.