Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursa contracronometru pentru o dezvoltare mai inteligentă: Două treimi din cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare le revin SUA și Chinei

stiinta

Cheltuielile dedicate cercetării şi numărul cercetătorilor au crescut în lume între anii 2014 şi 2018, dar cu mari disparităţi între state şi continente, potrivit unui raport publicat vineri de UNESCO ce evidenţiază consolidarea leadership-ului SUA şi al Chinei la acest capitol, relatează agenţia EFE.

Conform documentului intitulat ''Cursa contracronometru pentru o dezvoltare mai inteligentă'' (''The race against time for smarter development''), cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) au crescut la scară mondială cu 19% în perioada menţionată, în timp ce numărul cercetătorilor a crescut cu 13,7%, scrie Agerpres.ro.

Raportul subliniază că numai Statelor Unite şi Chinei le revin împreună aproape două treimi din această creştere (63%), iar circa patru cincimi dintre statele lumii investesc în cercetarea ştiinţifică mai puţin de 1% din PIB.

În anul 2018 Statele Unite au investit în cercetare şi dezvoltare 2,84% din PIB şi China 2,19%. Uniunea Europeană se plasează în urma lor, cu investiţii în acest domeniu la nivelul a 2,03% din PIB.

UNESCO constată faptul că inteligenţa artificială şi robotica sunt domenii deosebit de dinamice, cu circa 150.000 de articole ştiinţifice publicate în anul 2019, fiind remarcată de asemenea o creştere a contribuţiei ţărilor cu venituri mici şi medii în elaborarea acestora, de la 12,8% în anul 2015 la 25,3% în 2019.

Pe de altă parte, domeniul energiilor regenerabile încă este puţin explorat, cu numai 2,5% din publicaţiile ştiinţifice din 2019.

''Provocările actuale, fie că sunt legate de schimbările climatice, pierderea biodiversităţii, deteriorarea sănătăţii oceanelor sau de pandemii, sunt acum planetare şi, prin urmare, necesită mobilizarea oamenilor de ştiinţă şi a cercetătorilor din lumea întreagă'', subliniază directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Autorii raportului mai semnalează şi slaba prezenţă feminină în activitatea de cercetare, în domeniul inteligenţei artificiale numai 22% dintre angajaţi fiind femei, ceea ce, în opinia lor, constituie ''un impediment care nu este doar actual, ci şi viitor, întrucât nu putem accepta ca ştiinţa viitorului să reproducă sau chiar să amplifice inegalităţile societăţii''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.