Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursă Paris - Bucureşti, pentru susţinerea femeilor în lupta împotriva cancerului la sân

backtoromania.com
bicicleta ciclism biciclist

Cursa ciclistă organizată de Asociaţia Casiopeea, pe traseul Paris-Bucureşti, s-a încheiat sâmbătă în faţa sediului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, organizatorii dorind să-şi arate astfel susţinerea femeilor în lupta împotriva cancerului la sân, anunță Agerpres.

Peste 45 de femei, membre ale Asociaţiei Casiopeea, au plecat pe bicicletă de la Paris, pe 17 septembrie, parcurgând cei peste 4.000 de kilometri într-o lună.

"A fost o lună extraordinară plină de evenimente neaşteptate. A fost o experienţă de grup. Prin acest proiect ne propunem să aducem în faţa publicului faptul că nu că totul este posibil şi prin sport putem învinge. Cel mai greu a fost să ne luptăm cu lucrurile neprevăzute, precum vremea sau drumurile pe care am mers, cel puţin la noi în România. Dacă noi putem, toată lumea poate. Au participat voluntari, persoane fără probleme de sănătate, dar şi eroine supravieţuitori ale cancerului de sân, pentru care acest proiect este primul din viaţa lor. Eu sunt o supravieţuitoare a cancerului de sân şi este pentru prima oară când am făcut peste 500 de km pe bicicletă. Şi mă simt perfect şi mai vreau", a afirmat Florina Mitrea, una dintre participantele la cursa ciclistă.

Ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a afirmat că scopul cursei cicliste a fost acela de a sensibiliza opinia publică în ceea ce priveşte prevenţia cancerului la sân.

"Iată că aţi reuşit să parcurgeţi această distanţă, sunt fericită şi mândră de voi. Suntem fericiţi să vă prezentăm cele peste 30 de eroine care au plecat de la Paris, pe 17 septembrie şi au făcut această cursă cu scopul de a sensibiliza pe toată lumea în legătură cu prevenţia cancerului la sân. Felicit pe toată lumea şi în special Asociaţia Casiopeea pentru cei 10 ani de muncă în favoarea acestei cauze. Cancerul la sân este una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului femeilor din Uniunea Europeană şi acesta este principalul motiv al evenimentului de astăzi. Dacă o femeie din 10 se îmbolnăveşte de această boală, una din 25 are toate şansele să ne părăsească din acest motiv. Doamna ministru al Tineretului şi Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu, nu a putut veni pentru a sărbători împreună sosirea, dar a fost prezentă la plecare şi m-a rugat să vă transmit cele mai calde gânduri", a declarat Auer.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a subliniat importanţa practicării sportului în prevenirea bolilor.

"Acum 10 ani această iniţiativă a plecat practic în comun de aici de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu fostul preşedinte Octavian Morariu şi iată că după 10 ani acest proiect a revenit aici. Este un proiect extraordinar prin care se trage atenţia asupra prevenţiei în ceea ce înseamnă cancerul la sân. Cred că este calea cea mai bună de a preveni înainte de a trata, iar tot ceea ce înseamnă sport ajută. În primul rând ca prevenţie şi ajută în a recupera după o perioadă în care ai suferit. Toţi cei care au participat la această acţiune au făcut un lucru extraordinar, au tot respectul nostru. Felicitări pentru efort şi cred că este un mod foarte puternic de a atrage atenţia asupra acestei problematici cu care ne confruntăm. Faptul că au parcurs 4.000 de km pentru a trage un semnal de alarmă este un lucru extraordinar, ne înclinăm şi le mulţumim", a afirmat Covaliu.

Prezent la evenimentul de la Casa Olimpică, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a afirmat că România va finaliza în curând un plan de combatere a cancerului: "Vreau să le felicit pe concurente pentru demersul făcut în combaterea cancerului la sân, care este într-adevăr una dintre principalele cauze ale decesului în rândul femeilor. Uniunea Europeană a lansat un plan european de combatere a cancerului, un demers fără precedent în care partea de cancer de sân joacă un rol extrem de important. La fel, în România în scurt timp va fi finalizat planul naţional de combatere a cancerului, care va cuprinde un rol central pentru cancerul la sân, astfel încât să transformăm această cruntă boală dintr-o condamnare în momentul diagnosticului, într-o boală cronică, cum sunt multe altele. Ştiinţa oferă această posibilitate, însă ţine numai de noi. Prevenţie este ceea ce aţi făcut dumneavoastră şi felicitări pentru tot acest efort de a străbate timp de o lună atâtea ţări, peste 4.000 de km, pentru a aduce la cunoştinţă tuturor celor care vor să prevină această boală care poate să le curme viaţa".

Scrimera Ana-Maria Popescu s-a arătat impresionată de efortul depus de participantele la cursa ciclistă: "Este impresionant de-a dreptul ce au reuşit să facă această doamne, să parcurgi 4.000 de km, din Franţa până în România, ca să atragi atenţia că această boală nu te întreabă nici de condiţia sociale, nişte de vârstă, nici dacă eşti campion. Este un mesaj foarte important şi mă bucur că am putut să fiu aici pentru a le întâmpina şi să le mulţumesc pentru lecţia pe care ne-au predat-o tuturor. Sper că din ce în ce mai multe persoane să înţeleagă că pentru a fi de ajutor celor din jurul lor trebuie să fie ele bine şi sănătoase".

Ciclistul Eduard Grosu a precizat că şi pentru un sportiv profesionist distanţa de 4.000 de km reprezintă o provocare.

"Aceşti 4.000 de km cred că înseamnă foarte mult. Au avut tăria şi curajul să plece pe această distanţă să arate lumii ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului, să pedalezi pe frig, pe ploaie este foarte dificil şi cu atât mai mult pentru nişte persoane care nu fac asta în stil profesionist. Sunt doar nişte amatori care încearcă să arate lumii ceea ce înseamnă cancerul la sân. Vreau să îi felicit şi sper să se facă auziţi. Unele concurente au trecut prin această boală şi cred că au fost cu atât mai motivate pentru a ajuta alte persoane să nu treacă prin ceea ce au trecut ele. Am făcut două tururi ale Italiei şi după două săptămâni, cam aceasta este distanţa, eşti destul de şifonat după 4.000 de km. Gândiţi-vă că este foarte greu să îi faci în maşină, pe bicicletă este cu atât mai greu", a spus Eduard Grosu.

Casiopeea este un proiect iniţiat din dorinţa de a promova sportul şi sănătatea prin acţiuni concrete, cu impact direct în societate, iar luna octombrie a fost aleasă pentru a marca lupta împotriva cancerului la sân.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.