Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cursul leu-euro reînvie suspiciunile de BLAT între Guvern şi BNR

www.ziuaconstanta.ro
leu - euro

Evoluţia cursului leu-euro din ultima lună readuce în actualitate suspiciunile asupra unor manevre ale Băncii Naţionale. În ciuda unei relaţii aparent conflictuale între Guvern şi BNR, cursul valutar dă apă la moară speculaţiilor că Banca intervine pentru a ajuta Guvernul.

De-a lungul anilor, asemenea suspiciuni au apărut periodic. Totul porneşte de la faptul că accizele pentru anul următor se calculează la cursul leu-euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie. Un euro mai scump avantajează astfel Guvernul. Statistica ultimilor 10 ani, cu mici excepţii, pare să alimenteze speculaţiile pe acestă temă, niciodată confirmate de Banca Naţională, mai ales în condiţiile în care accizele mai mari duc şi la creşterea inflaţiei, contrar misiunii BNR.

Vezi şi: Mugur Isărescu are 'grijă' de ROBOR. Indicele a scăzut pentru a doua zi consecutiv

În ultimele trei luni, cursul leu-euro a crescut constant, iar în luna septembrie a înregistrat o mică "explozie", până la valoarea de 4,5991 leu pentru un euro în ultima zi a lunii. După 1 octombrie, cursul a căzut până aproape de valoarea medie din luna iulie.

Interesant este şi faptul că suspiciunile cu privire la intervenţia BNR asupra cursului, în sprijinul Guvernului, influenţează şi comportamentul pieţei. Intermediarii de valută cumpără euro în apropierea datei de 1 octombrie, în aşteptarea creşterii cursului.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.