Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională din capitala Coreei de Sud menţine interdicţia asupra tatuajelor

altcoinbuzz.io
coreea de sud

Curtea Constituţională din Seul a menţinut joi o interdicţie care vizează tatuajele, Coreea de Sud fiind astfel în continuare singura ţară dezvoltată care permite realizarea tatuajelor doar de către profesionişti din domeniul medical, informează Reuters.

Artiştii din domeniul tatuajelor au ironizat decizia, pe care au etichetat-o drept rudimentară şi lipsită de înţelegere culturală.

În ciuda interdicţiei aplicate de decenii, Coreea de Sud are circa 50.000 de artişti tatuatori, care riscă raiduri ale poliţiei şi acuzaţii în urma practicării meşteşugului lor, potrivit Agerpres.ro.

Încălcarea interdicţiei este pasibilă de amenzi de până la 50 de milioane de woni (41.300 de dolari) şi pedepse cu închisoarea - de obicei doi ani, deşi legea prevede până la sentinţa pe viaţă.

Asociaţiile de tatuatori au iniţiat o serie de acţiuni în justiţie începând din 2017 pentru contestarea legii argumentând că aduce atingere libertăţii de expresie şi dreptului de a practica o ocupaţie.

În urma unui vot de 5 la 4, Curtea Constituţională a decis joi că legea este constituţională. A respins contestaţiile, susţinând că tatuajele au potenţiale efecte negative şi pun probleme de siguranţă.

''Cunoştinţele medicale limitate şi abilităţile necesare realizării tatuajelor nu pot asigura nivelurile de tratament pe care profesioniştii din domeniul medical îl pot oferi, tratamentul poate fi necesar înainte sau după procedură'', se mai spune în verdict.

Un grup de 650 de artişti din domeniul tatuajului au emis un comunicat care condamnă decizia, pe care au numit-o ''retrogradă'' şi ''care nu valorează nimic''.

''Curtea merge în continuare în patru picioare când restul cetăţenilor au trecut la mersul biped'', a spus Kim Do-yoon, liderul uniunii, un renumit artist al tatuajelor, cunoscut sub numele de Doy.

Kim a precizat că instanţa judecătorească nu a reuşit să avanseze de la o decizie a Curţii Supreme din 1992, care a copiat un verdict japonez ce stipulează că tatuajul e o activitatea medicală, chiar dacă ulterior, tribunalele japoneze au anulat hotărârea.

Kim Sho-yun, vicepreşedinta al Federaţiei de tatuaj din Coreea, a criticat totodată decizia spunând că actuala lege este ''lipsită de logică'' în special având în vedere piaţa în creştere a tatuajelor din ţară şi statutul în creştere la nivel global.

''De ce tot insistă că tatuajul este o procedură medicală chiar dacă medicii nu pot şi nu vor să facă asta?'', a declarat ea în lacrimi cu prilejul unei conferinţe de presă în faţa tribunalului, promiţând că va continua lupta.

Popularitatea ''K-tatuajelor'' a crescut în ţară şi în străinătate în ultimii ani graţie design-ului fin, detaliilor delicate şi utilizarea culorilor îndrăzneţe.

În timp ce la televizor tatuajele sunt de obicei acoperite, multe celebrităţi coreene, inclusiv membri ai trupelor K-pop, le-au etalat pe reţelele de socializare.

Potrivit sondajelor, majoritatea coreenilor susţin legalizarea tatuajelor, dar asociaţiile medicale se opun, argumentând că folosirea acelor este o procedură invazivă, care ar putea avea efecte secundare asupra corpului.

Preşedintele ales Yoon Suk-yeol şi-a exprimat sprijinul, înaintea alegerilor de luna aceasta, pentru legalizarea aşa numitelor tatuaje cosmetice, care sunt semipermanente şi populare pentru a scoate în evidenţă sprâncenele, conturul ochilor şi linia părului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.