Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională din Republica Moldova, aviz pozitiv: Parlamentul poate readuce limba română în Constituție

ciocanel judecator

Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a avizat pozitiv inițiativa PLDM privind modificarea art.13 din Constituție. Astfel, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine" ar putea fi înlocuită prin „limba română".

Înalta Curte a stabilit că inițiativa deputaților PLDM este constituțională. Liberal - democratul Tudor Deliu a decalrat că deputații care nu vor vota pentru modificarea constituției „nu au ce căuta în Parlament”. „Ei nu reprezintă cetățenii. Vom discuta cu toate fracțiunile cel puțin cei care au semnat vor vota pentru această modificare. Din câte cunosc sunt parlamentari și în PD, de exemplu președintele Parlamentului Andrian Candu, care a declarat anterior că limba vorbită este limba română”, a spus Deliu, conform deschide.md.

Valeriu Ghilețchi a menționat că deputații grupului PPEM au semnat incorpore această inițiativă legislativă, la fel cum au făcut-o și cei din Partidul Liberal. Legiutorii liberal-democrați au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție. Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a anunțat anterior că a fost găsit și numărul minim necesar, de 34 de semnături, pentru inițierea procedurii de modificare a Constituției în ceea ce privește denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova.

În Nota informativă a proiectului se precizează că drept temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care a fost statuat că, „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează". Semnatarii documentului au fost aleşi în 2014, pe listele PLDM, chiar dacă între timp unii au aderat la alte formațiuni ori au devenit neafiliați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.