Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională slovacă suspendă legea ce interzice publicarea de sondaje cu 50 de zile înaintea alegerilor

Slovacia

Curtea Constituţională slovacă a emis miercuri o decizie provizorie prin care suspendă aplicarea unei legi recente care extinde la 50 de zile interzicerea publicării de sondaje înaintea alegerilor, în contextul scrutinului legislativ care se va desfăşura pe 29 februarie, relatează Reuters şi DPA potrivit Agerpres

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a atacat la Curtea Constituţională această lege, invocând faptul că ea restrânge dreptul populaţiei la informare. În schimb, iniţiatorii actului normativ, în special Partidul Social-Democrat (SMER) de guvernământ, şi-au motivat demersul adoptării legii prin dorinţa de a proteja alegătorii în faţa dezinformărilor realizate prin sondaje, astfel încât electoratul să ia decizia de vot pe baza programelor şi activităţilor partidelor.

Actul normativ a fost adoptat la sfârşitul lunii noiembrie cu ajutorul voturilor Partidului Social-Democrat (SMER), ale partenerului acestuia de coaliţie, Partidul Naţional Slovac (SNS), şi ale formaţiunii de dreapta radicală aflată în opoziţie Partidul Poporului - Slovacia Noastră. Odată cu decizia Curţii Constituţionale reintră în vigoare precedentul act normativ, care interzice publicarea de sondaje în cele 14 zile premergătoare alegerilor.

Opoziţia slovacă şi criticii legii acum suspendate văd în aceasta o încercare de a dezavantaja politicienii proveniţi din partide noi. Un astfel de partid, denumit Slovacia Progresistă, este şi cel care a propulsat-o în politică pe Zuzana Caputova, cunoscută până anul trecut doar ca activistă de mediu. Cu un profil politic care contrastează cu acela al liderilor naţionalişti din ţările central-europene membre ale Grupului de la Vişegrad, ea a reuşit anul acesta în luna martie să devină prima femeie preşedinte în Slovacia, în urma unor alegeri marcate de emoţia populară provocată de asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a prietenei acestuia în februarie 2018.

Formaţiunea SMER, un partid social-democrat de orientare conservatoare şi adversar al preşedintei Caputova, conduce în sondaje, deşi popularitatea sa a scăzut în urma acelui asasinat. Unele sondaje sugerează că o largă coaliţie a formaţiunilor de opoziţie ar putea înlătura SMER de la guvernare după alegerile din februarie anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.