Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Apel din Bruxelles obţine câştig de cauză cu privire la cadrul legal al restricţiilor

harta belgia

Curtea de Apel din Bruxelles a dat câştig de cauză luni statului belgian care apăra în faţa justiţiei cadrul legal al măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei, atacate în instanţă de Liga Drepturilor Omului (LDH), transmite AFP.

'Curtea de Apel confirmă legitimitatea măsurilor sanitare', a salutat ministrul de interne Annelies Verlinden, într-un comunicat. În decizia sa, Curtea consideră că ordinele ministeriale utilizate pentru impunerea restricţiilor, inclusiv a celor de întrunire, nu constituiau un cadru nepotrivit, scrie Agerpres.ro.

Măsurile se fundamentau, în fapt, pe avize şi decizii ale Consiliului de Stat care 'nu au contrazis' 'prezumţia de legalitate', precizează instanţa într-un comunicat distinct.

Măsurile zise 'de urgenţă' pentru combatarea pandemiei de COVID-19 au fost prelungite de la o lună la alta începând cu valul al doilea în octombrie.

La sfârşitul lunii februarie, LDH a decis să atace în instanţă cadrul juridic ales al ordinelor ministeriale şi să ceară o dezbatere în parlament în vederea adoptării unei legi.

La 31 martie, tribunalul de primă instanţă din Bruxelles a oferit o victorie Ligii, condamnând statul să ia toate măsurile adecvate pentru 'a pune capăt situaţiei de ilegalitate aparentă ce decurge din măsurile restrictive privind libertăţi şi drepturi fundamentale'.

În caz de neconformare în termen de 30 de zile, guvernului urma să-i fie aplicată o penalitate de 5.000 de euro pe zi.

La expirarea termenului, în ziua de 30 aprilie, LDH a decis să nu reclame penalităţile, spre a da prioritate dezbaterii publice referitoare la textul de lege al guvernului, un cadru pentru situaţii pandemice de acelaşi tip.

Curtea de Apel consideră că, în raport cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, măsurile ce limitează drepturile fundamentale 'ar trebui să rezulte din legile însele'.

'Recurgerea la ordine ministeriale nu a fost în mod evident ilegală, dar pune probleme în ce priveşte respectarea libertăţilor noastre', a comentat LDH, chemând de acum parlamentul să 'adopte fără întârziere un text care să respecte echilibrul puterilor şi drepturile fundamentale'.

În Belgia, ţară cu 11,5 milioane de locuitori unde coronavirusul a făcut peste 25.000 de morţi, scăderea numărului de infectări şi de spitalizări permite un val de măsuri de relaxare a restricţiilor începând din 9 iunie, de când cafenelele şi restaurantele vor fi autorizate să-şi servească clienţii la interior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.