Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi a aprobat un document important: Vizată e administraţia publică centrală

curtea-de-conturi-sigla

Raportul special privind activitatea structurilor de audit public intern de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale pentru anul 2017 a fost aprobat de Plenul Curţii de Conturi a României, a anunţat, vineri, instituţia.

"Raportul special analizează calitatea activităţii de audit intern de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, în vederea identificării posibilelor riscuri care ar putea împiedica entităţile publice să-şi atingă obiectivele, prevenind totodată erorile şi omisiunile, frauda şi neregulile. De asemenea, documentul cuprinde o sinteză a concluziilor desprinse din rapoartele transmise Curţii de Conturi a României de către autorităţile administraţiei publice centrale şi de instituţiile subordonate acestora şi recomandă o serie de măsuri necesare privind consolidarea, îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii de audit public intern în sectorul public", se precizează în comunicat.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

Printre principalele observaţii se identifică nerespectarea obligaţiei de a transmite raportul anual privind activitatea de audit intern pe anul 2017 către Curtea de Conturi, instituţie care, conform standardelor internaţionale de audit, se preocupă de complementaritatea auditului public extern şi intern.

De asemenea, raportul evidenţiază bunele practici, dar subliniază şi consecinţele neînţelegerii de către conducerile entităţilor publice a rolului şi necesităţii auditului intern, respectiv a importanţei respectării obiectivelor stabilite de prevederile legale şi trage un semnal de alarmă cu privire la efectele produse de neidentificarea cauzelor reale şi profunde ale disfuncţionalităţilor descoperite în cadrul procesului de audit intern.

Citește și: Există salarii de lux în radioul public! Cât primește lunar șeful SSR

Curtea de Conturi a României recomandă entităţilor publice asigurarea cadrului organizatoric şi funcţional necesar desfăşurării activităţii de audit public intern, fundamentarea planului anual de audit intern pe baza analizei de risc, precum şi monitorizarea stadiului de implementare a recomandărilor formulate de către auditul public intern, cu respectarea termenelor stabilite.

Raportul a fost întocmit de către Departamentul de evaluare a activităţii de audit şi control, în baza prevederilor art. 42, alin. 2, din Legea nr. 94/1992.

Citește și: ‘Ordin’ pentru români! Ce telefoane ar putea să dispară din România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.