Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi îl dă în fapt pe Ponta: Și-a mărit de 15 ori bugetul în anul electoral

victor ponta dna

Risipă de bani publici în an electoral. Este concluzia raportului Curţii de Conturi pe anul 2014, cu privire la fondul de rezervă al Guvernului. Nu mai puţin de 2,3 miliarde de lei a direcţionat Executivul către diferite instituţii, în condiţiile în care în ultimii ani, statul reuşise să fie mai strâns la pungă. Nu a fost însă vorba de cheltuieli urgente sau neprevăzute, aşa cum cere legea. Pe lista celor mai mari beneficiari se numără primăriile şi bisericile.

Citeşte şi: PREMIERĂ în justiţia din România: Prima femeie condamnată la puşcărie pe viaţăCiteşte şi:

Fondul de rezervă al Guvernului s-a dovedit a fi un adevărat sac fără fund pentru autorităţi în 2014. 2,3 miliarde de lei a cheltuit Executivul condus de premierul Victor Ponta într-un an electoral. Mai mult, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că banii nu au fost utilizaţi pentru situaţii imprevizibile. Experții Curții de Conturi spun că mare parte din cheltuieli nu a respectat condițiile pentru a fi incluse la categoria neprevăzute sau urgente, așa cum stipulează legea de alocare a banilor din Fondul de rezervă. Cea mai mare parte din bugetul fondului de rezervă a ajuns la primării, prin intemediul unor hotărâri de guvern, potrivit raportului Consiliului Fiscal. Adică 37% în 2014, faţă de doar 14%, cu un an înainte. Un alt beneficiar important a fost în urmă cu doi ani Ministerul Dezvoltării, urmat de Ministerul Apărării şi de Secretariatul General al Guvernului, anunţă Digi 24.

Vezi şi: BOMBĂ Şpaga din Dosarul Microsoft s-a negociat în sediul PNL

In raportul CC se mai arata ca Ministerul Agriculturii nu a putut justifica, prin documente, cum s-au cheltuit 2 milioane de lei pentru participarea la un targ care a durat doar trei zile, organizat in februarie 2014. O problema a aparut si la Ministerul Afacerilor Interne, care a achitat, aparent inexplicabil, cheltuielile cu utilitati de la sediul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, al carei presedinte este Alexandru Cumpanasu. Sediul asociatiei este un imobil inchiriat de la MAI, informeaza B1 TV. De asemenea, la Departamentul de Lupta Antifrauda, aflat in subordinea Secretariatului General al Guvernului, 63% din bugetul pentru bunuri si servicii au fost cheltuiti in mod neeficient pe transport auto, se arata in raportul Curtii de Conturi. La randul sau, Secretariatul de Stat pentru Culte, care asigura salarizarea preotilor si construirea de lacase de cult, a cheltuit in 2014 nu mai putin de 434,8 milioane de lei, cu mult mai mult decat intreg bugetul anual pentru Tineret si Sport, de doar 392,6 milioane de lei.

Vezi şi: Un important afacerist a fost condamnat la ani grei de închisoare

In 2014, an incheiat cu alegerile prezidentiale, Secretariatul de Stat pentru Culte a fost in subordinea Guvernului si in coordonarea premierului de atunci, Victor Ponta, candidatul PSD la alegeri. Asociaţia pentru Implementarea Democratiei dezminte însă că ar fi inchiriat sau detinut un spatiu al Ministerului de Interne, spune ziare.com.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.