Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Conturi UE a găsit numeroase nereguli în cheltuirea banilor. Avertismentul specialiștilor ECA în contextul războiului din Ucraina

westend61.de
Curtea de Conturi Europeană

Numărul neregulilor în cheltuirea bugetului Uniunii Europene a crescut în anul trecut faţă de 2020, în timp ce riscurile bugetare ar putea spori ca urmare a războiului din Ucraina, indică un nou raport al Curţii de Conturi Europene (ECA), notează joi euractiv.com.

Raportul publicat joi examinează modul în care sunt utilizate fondurile de la bugetul UE şi dacă sunt respectate regulile blocului comunitar în acest domeniu.

Pentru anul 2021, experţii ECA au constatat o creştere de la 2,7% la 3% a erorilor în cheltuirea bugetului UE, care s-a ridicat la 181,5 miliarde euro.

Mai mult, potrivit ECA, rata erorilor materiale în ''cheltuielile cu risc ridicat'' a fost de 4,7% anul trecut, comparativ cu 4% în 2020.

''Constatările noastre confirmă încă o dată evaluarea noastră precedentă conform căreia modul în care sunt distribuite fondurile are un impact asupra nivelului erorilor'', a declarat preşedintele ECA, Tony Murphy, într-o conferinţă de presă.

Potrivit raportului, neregulile sunt cauzate în principal de natura complexă a regulilor şi a criteriilor de eligibilitate care guvernează acest tip de cheltuieli.

De asemenea, specialiştii ECA au identificat 15 cazuri de presupusă fraudă, faţă de doar şase în 2020, care au fost raportate Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF). Cinci investigaţii au fost deschise, potrivit raportului ECA.

Printre altele, raportul evidenţiază riscurile pe care războiul actual din Ucraina le-ar putea ridica pentru bugetul UE. Preşedintele ECA a avertizat că riscul imediat este potenţiala nerambursare a creditelor emise pentru a sprijini Kievul.

În 20 septembrie, Consiliul UE a adoptat un pachet suplimentar de asistenţă pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde euro, sub formă de credite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.