Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului îi cere Turciei să-l elibereze imediat pe filantropul Osman Kavala

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a cerut marţi Ankarei "să-l elibereze imediat" pe omul de afaceri şi filantropul Osman Kavala, aflat de doi ani în detenţie şi devenit simbolul represaliilor orchestrate contra societăţii civile în Turcia, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului estimează că guvernul (turc) trebuie să ia măsurile necesare pentru a pune capăt detenţiei reclamantului şi a-l pune imediat în libertate", declară CEDO într-un comunicat. "A fost stabilit dincolo de orice dubiu că măsurile" luate la adresa lui erau menite "să-l reducă pe Osman Kavala la tăcere şi împreună cu el pe toţi apărătorii drepturilor omului", a estimat CEDO. 

În decizia sa, CEDO subliniază o serie de încălcări ale Convenţiei europene a drepturilor omului, precum "dreptul la libertate şi la siguranţă". 

Osman Kavala, aminteşte CEDO, este "un om de afaceri care a contribuit la înfiinţarea a numeroase organizaţii non-guvernamentale ce lucrează pentru promovarea sau protejarea drepturilor omului".

Citește și: De ce a erupt vulcanul de pe White Island din Noua Zeelandă fără niciun avertisment

CEDO a amintit de asemenea că Osman Kavala "a fost plasat în detenţie provizorie pe motiv că existau 'puternice suspiciuni' că el a comis două infracţiuni: tentativă de răsturnare a guvernului şi a ordinii constituţionale prin forţă şi violenţă". Însă ea estimează că autorităţile turce "nu sunt în măsură să demonstreze că privarea de libertate a reclamantului este justificată de suspiciuni rezonabile fondate pe o evaluare obiectivă a actelor care îi erau reproşate". 

Judecătorii europeni au invocat astfel "absenţa de fapte, informaţii sau dovezi care să demonstreze că el a comis o activitate ilicită". 

La 8 octombrie, justiţia turcă a decis să-l menţină pe Osman Kavala în detenţie provizorie, programând procesul său pentru 24 decembrie, potrivit grupului de susţinere "Apărăm Gezi". 

Făcând parte din cercurile de intelectuali din Europa, Kavala este acuzat alături de alte 15 persoane de "tentativă de răsturnare a guvernului" pentru susţinerea acordată unei mişcări de contestare antiguvernamentală în 2013, cunoscută sub denumirea "mişcarea Gezi". Cei 16 riscă pedeapsa cu închisoare pe viaţă. 

Filantropul este acuzat că a finanţat uriaşele manifestaţii din 2013 împotriva actualului preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier. Arestarea lui a intervenit după tentativa de puci din 2016, urmată de epurări masive în societatea civilă turcă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.