Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Internaţională de Justiţie somează Regatul Unit să renunțe la administrarea arhipelagului Chagos, în favoarea Insulei Mauritius

UK Marea Britanie

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a declarat luni că Regatul Unit ar trebui să renunţe ''în cel mai scurt timp'' la administrarea arhipelagului Chagos, situat în sud-vestul Oceanului Indian şi a cărui suveranitate este revendicată de Mauritius, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Victor Ponta anunță BREAKING NEWS: 'Ponta îl laudă pe Dragnea: Da, chiar îl laud!'

''Regatul Unit se plasează sub obligaţia ca, în cel mai scurt timp, să renunţe la administrarea arhipelagului Chagos, ceea ce îi va permite insulei Mauritius să realizeze decolonizarea teritoriului său'', a declarat şeful completului de judecată format din 14 membri, Abdulqawi Ahmed Yusuf, care a citit avizul fără caracter obligatoriu emis de CIJ.

Adunarea Generală a ONU i-a cerut instanţei în februarie 2017 să verifice legalitatea procesului prin care Regatul Unit a separat Mauritius de arhipelagul Chagos în 1965 şi a instalat acolo o bază militară comună cu SUA, pe insula principală Diego Garcia.

În timpul audierilor, reprezentanţii Republicii Mauritius au afirmat că aceasta a fost nevoită să renunţe la arhipelagul Chagos pentru a obţine independenţa faţă de britanici în timpul procesului de decolonizare. Londra a susţinut însă că Mauritius a renunţat în mod voluntar la insulele Chagos.

Judecătorii CIJ au ajuns la concluzia că acordul de la vremea respectivă dintre Londra şi Mauritius nu s-a ''bazat pe exprimarea liberă şi autentică a voinţei poporului vizat'' şi, în acest fel, nu a respectat standardele privind autodeterminarea.

Estimând că Londra ''i-a dezmembrat în mod ilegal'' teritoriul, Mauritius a iniţiat, în 1975, o serie de proceduri pentru a obţine revenirea arhipelagului Chagos sub autoritatea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.