Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă asupra unor posibile încălcări ale drepturilor omului în Venezuela

Curtea Penală Internaţională

Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă asupra unor posibile încălcări ale drepturilor omului în Venezuela în timpul reprimării manifestaţiilor împotriva puterii în 2017, conform unui memorandum semnat miercuri la Caracas între procurorul CPI, Karim Khan, şi preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, potrivit AFP.

"Procurorul CPI a încheiat examinarea preliminară a situaţiei din Venezuela" şi "a decis deschiderea unei anchete pentru a stabili adevărul", pentru că "crimele grave comise nu trebuie să rămână nepedepsite", conform textului, citat la televiziunea naţională.

"Acum, când trecem la această nouă etapă", de la ancheta preliminară la ancheta propriu-zisă, "le cer tuturor să ofere echipei mele spaţiul necesar acţiunii sale", a declarat procurorul Karim Khan alături de preşedintele Nicolas Maduro la Palatul Prezidenţial din Caracas, potrivit Agerpres.

"Ancheta preliminară deschisă din 2018 este o fază de filtrare", a reamintit procurorul, ajuns duminică la Caracas.

"În momentul în care trecem la o nouă fază (...), ne angajăm să lucrăm colaborativ şi independent (...) Nu facem politică. Ne ghidăm după principiile egalităţii şi statului de drept", a dat el asigurări.

"Procurorul a decis să treacă la faza următoare pentru a căuta adevărul. Respectăm decizia sa, chiar dacă nu o împărtăşim", a declarat în schimb Maduro.

În memorandumul semnat de cei doi, Caracasul a menţionat că "Republica Bolivariană a Venezuelei consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a trece de la faza preliminară la faza de anchetă" şi că "anchetele trebuie realizate în ţară de instituţii naţionale deja existente".

Memorandumul precizează că "nu există un suspect identificat" în acest moment.

Liderul de opoziţie Juan Guaido a reacţionat pe Twitter scriind că "deschiderea formală a unei anchete pentru crime împotriva umanităţii de către CPI apără dreptul la justiţie care le-a fost refuzat victimelor şi apropiaţilor acestora".

Biroul procurorului CPI a deschis în 2018 o anchetă preliminară asupra unor presupuse încălcări ale drepturilor omului de către putere, în special din cauza reprimării violente a unor manifestaţii guvernamentale din 2017 în cursul cărora aproape 100 de persoane au murit.

Gambiana Fatou Bensouda, care i-a precedat britanicului Karim Khan, a spus că a existat "o bază rezonabilă" pentru a considera că au fost comise crime împotriva umanităţii şi a menţionat "inacţiunea" autorităţilor venezuelene în a ancheta.

Justiţia din Venezuela a inculpat şi condamnat agenţi ai forţelor de ordine pentru moartea unor manifestanţi în timpul mobilizării din 2017, însă opozanţii guvernului consideră că aceste măsuri au fost luate doar pentru a evita un proces la CPI.

Familii ale unor tineri decedaţi în timpul manifestaţiilor sau apropiaţi ai persoanelor închise au manifestat în ultimele trei zile pentru a cere o întâlnire cu procurorul CPI.

Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, desfăşoară anchete şi, după caz, judecă persoanele acuzate de cele mai grave crime care afectează ansamblul comunităţii internaţionale: genocid, crime de război, crime împotriva umanităţii şi crime de agresiune, atunci când tribunalele naţionale nu pot sau nu vor să se ocupe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.