Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă a Danemarcei a anulat o decizie ce condamna Copenhaga să despăgubească pentru tortură 18 civili irakieni

KRQE
Danemarca

Curtea Supremă a Danemarcei a anulat marţi decizia unei jurisdicţii inferioare ce condamna guvernul de la Copenhaga să despăgubească 18 civili torturaţi în timpul războiului din Irak în timpul unei operaţiuni comune a forţelor de securitate irakiene cu soldaţi danezi, informează AFP.

Douăzeci şi trei de irakieni au sesizat justiţia daneză împotriva statului danez după ce au fost arestaţi şi supuşi unor "torturi şi tratamente inumane" în timpul operaţiunii "Green Desert" (Deşertul Verde) la Al-Zubair, la circa 20 de kilometri la sud de oraşul Basra, în 2004, potrivit Agerpres.ro.

În 2018, ţara nordică a fost condamnată în apel să-i despăgubească pe 18 dintre ei. Potrivit deciziei Curţii de Apel, soldaţii danezi au eşuat în a împiedica torturile, chiar dacă nu au participat personal la ele. Estimând că aceşti soldaţi ştiau că prizonierii se confruntau cu "riscuri reale" de violenţe fizice din partea forţelor de securitate irakiene, Curtea de Apel a ordonat statului danez să plătească 30.000 de coroane (4.000 de euro) despăgubiri fiecăruia dintre cei 18 reclamanţi.

Însă Curtea Supremă a casat acest verdict şi a decis că Ministerul Apărării nu este obligat să plătească despăgubirile, dat fiind faptul că trupele daneze nici nu au luat parte la torturi, nici nu au fost informate în legătură cu ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.