Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă din SUA respinge o hartă electorală care diluează votul afroamericanilor

Natural News
vot frauda alegeri sua

O hartă electorală - acuzată de o diminuare a influenţei votului afroamerican - nu va putea fi folosită în scrutinuri strânse prevăzute în toamnă în Virginia, un stat-cheie din estul Statelor Unite, a hotărât luni Curtea Supremă, relatează news.ro.

Acest ”templu” al dreptului american, grijuliu să evite orice acuzaţie de parţialitate, nu s-a pronunţat pe fondul dosarului. Cu o majoritate fragilă, Curtea a apreciat că această Cameră inferioară a Congresului local, care se află la originea sesizării, nu are legitimitatea să facă acest lucru.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu iese la rampă! S-au triplat pe guvernarea ciumei rosii

Această hotărâre menţine astfel o hotărâte a unui tribunal ce a dispus redesenarea unei noi hărţi înaintea alegerilor prevăzute la 5 noiembrie.

Acest tribunal a apreciat că harta trasată în 2011 de către Congresul majoritar republican i-a concentrat pe alegătorii de culoare într-o mână de circumscripţii, cu scopul de a le diminua influenţa în alte locuri.

Miza este importantă, într-o ţară în care alegătorii afroamericani votează majoritar cu democraţii, iar albii au tendinţa să-i susţină pe republicani. Aproximativ 20% dintre alegătorii din Virginia sunt afroamericani.

Citește și: Silviu Mănăstire dezvăluie cum și-au încasat ‘șmecheri de la USR’ bani de la stat! Cazul președintelui care ‘își căpușează partidul’

Hotărârea Curţii Supreme le retrage, astfel, un avantaj republicanilor, care ar putea să-şi piardă fragila majoritate în Congresul local. Democraţii sunt afectaţi, însă, într-o polemică în centrul căreia se află guvernatorul Ralph Northam, suspectat că a pozat în tinereţe într-o fotografie rasistă.

Ştiinţa decupajului eelectoral - sau "gerrymandering" - este o veche practică a partidelor politice americane, cu scopul de a-şi asigura un avantaj în alegeri. Acest cuvânt a fost inspirat de către un guvernator republican din secolul al XIX-lea, Elbridge Gerry, care a retrasat o circumscripţie în statul său, pentru a obţine forma unei salamandre (”salamander” în engleză).

Citește și: Victor Ciutacu sare în apărarea lui Liviu Dragnea! Mesaj dur pentru liderii politici .

Curtea Supremă a apreciat deja, în trecut, că "gerrymandering"-ul pe criterii etnice este contrar Constituţiei. Ea a refuzat, în schimb, să se pronunţe asupra unor hărţi decupate în baza unor etichete politice ale alegătorilor.

În Statele Unite, cetăţenii sunt într-adevăr îndemnaţi să se declare drept democraţi sau republicani, iar numeroase hărţi electorale au fost trasate în funcţie de aceste date.

Curtea Supremă urmează să se pronunţe în curând şi asupra acestui subiect, plin de mize politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.