Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Supremă israeliană respinge petiţiile a circa o mie de palestinieni ameninţaţi cu expulzarea în Cisiordania

wallpaperaccess.com
Israel

ONG-uri israeliene au criticat joi respingerea de către Curtea Supremă israeliană a unor petiţii depuse de palestinieni ameninţaţi cu expulzarea într-o zonă deşertică din Cisiordania ocupată, considerată de armata israeliană zonă de instrucţie, relatează AFP.

Miercuri, cea mai înaltă jurisdicţie israeliană a dat dreptate armatei, statuând că regiunea Massafer Yatta, unde se află 12 sate palestiniene în deşertul Iudeei, la extremitatea sudică a Cisiordaniei, era un teren de tir în anul 1980. Această decizie deschide astfel calea unei posibile expulzări a locuitorilor, potrivit Agerpres.ro.

"După peste 20 de ani de proceduri judiciare, Înalta Curte de justiţie din Israel a statuat ieri (4 mai), că transferul forţat a sute de palestinieni din casele lor şi distrugerea comunităţilor lor - în scopul manifest de a le ocupa pământurile - (...) este legal", a criticat ONG-ul israelian anticolonizare B'Tselem într-un comunicat.

"Curtea supremă a autorizat oficial ca familii întregi, cu copiii şi vârstnicii lor, să fie lăsate fără acoperiş deasupra capului", a declarat Asociaţia pentru Drepturi Civice în Israel (ACRI).

În anii 1980, armata a stabilit ca aceste 3.000 de hectare să devină "terenul de tir 918" pentru militarii săi, invocând faptul că sectorul nu a fost locuit de manieră permanentă.

Locuitorii, circa o mie de palestinieni repartizaţi în 12 cătune izolate care s-au sedentarizat progresiv, afirmă că se aflau aici din secolul al XIX-lea, mult înainte ca armata israeliană să ocupe Cisiordania începând din 1967.

Expulzaţi mai întâi din zonă în 1999, ei au fost autorizaţi să revină în aşteptarea deciziei Curţii Supreme, sesizată de o organizaţie israeliană pentru apărarea drepturilor omului.

O examinare a fotografiilor aeriene dă dreptate armatei, a declarat judecătorul David Mintz, care a estimat că "petiţionarii nu au reuşit să dovedească" faptul că locuiau permanent în regiune înainte ca ea să fie declarată teren de tir. "Concluzia este deci că petiţiile trebuie respinse", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.